Slik skjermer du for innsyn med interiørgardiner

Når høstmørket senker seg, blir du veldig synlig inne på stue og soverom uten innsynsskjerming. Men innsynsskjerming trenger ikke bety at du blokkerer hele vinduet med tette gardiner. 

I vår nylige artikkel Møt høsten med nye gardiner får du gode tips om hvordan du setter farge på tilværelsen, og hvordan du finner farger på gardinene som matcher vegger og interiør.

Men det er ikke bare farger du skal velge, men også hva slags gardiner som passer for deg og dine behov. En av funksjonene du bør tenke gjennom er innsynsskjerming. Vi er sikre på at du trives enda bedre om du ikke føler at «alle» kan se deg om de passerer forbi hos naboen eller i gata. Store, flotte vinduer som gir både utsikt og mye dagslys, blir nemlig som utstillingsvinduer når det er mørkt ute om du ikke har innsynsskjerming.

Innsynsskjerming uten å blokkere hele vinduet

Innsynsskjerming trenger ikke bety at du må blokkere hele vinduet. Om du ønsker utsikt til fullmånen, de gule bladene på bjørkene i hagen eller rett og slett føler deg litt «innestengt» med lukkede gardiner, finnes det muligheter.

Den kanskje mest fleksible løsningen er plissegardiner med funksjonen Fri parkering. Disse kan dekke den delen av vinduet som du selv ønsker, om det er nederste, midterste eller øverste del. Dermed kan du:

  • På høsten og vinteren skjerme nederste del for å unngå innsyn fra naboene, samtidig som du kan la øverste del av vinduet være «åpent».
  • På sommeren skjerme øverste del mot sommersola, samtidig som du beholder utsikten til hagen gjennom nederste del av vinduet.
  • På sommerkvelder, høst og vår skjerme akkurat den delen av vinduet hvor den lave sola skinner rett inn i vinduet, men ellers slippe inn det som er av dagslys. 

Plissegardiner kommer både i en enkel og dobbel variant. Doble plissegardiner, Dupli har på grunn av konstruksjonen med dobbelt lag plisse med en luftlomme imellom, andre gode egenskaper som er gull verdt når strømmen er dyr og vinteren nærmer seg. Les mer om det her: Solskjerming som isolerer.

Screen gir utsyn, men ikke innsyn

Screens er kanskje mest kjent som utvendig solskjerming, men Lady leverer også rullegardiner med screenduk. Screenduken er vevd med små «hull» som slipper inn dagslys og lar deg som står relativt tett på duken beholde utsyn og utsikt, samtidig som den reduserer innsynet for de som står lengre unna, for eksempel i hagen din, hos naboen eller på gata. Merk at reduksjonen i innsyn er avhengig av lysforholdene. Det betyr at en screenduk som vil synes helt tett fra utsiden på dagtid, ikke vil være fullt så tett når det blir mørkt ute og lyst inne. Likevel våger i påstanden at du vil bli positivt overrasket over effekten om du inviterer en av Ladys selgere til en demonstrasjon. Mer om våre andre typer rullegardiner leser du om nederst i artikkelen.

Innsynssskjerming med lameller

Innvendige persienner i aluminium eller tre og lamellgardiner er svært ulike produkter. Men de har det til felles at de har lameller som kan vinkles. Begge typer gardiner skaper fine stemninger i rommet når du vinkler lamellene slik at «striper» av lys slipper inn. Og med både lamellgardiner og persienner kan du vinkle lamellene slik at du reduserer og minimerer innsyn, samtidig som du slipper følelsen av å blokkere vinduet helt.

Rullegardin – helt enkelt og ganske stilig

Om du synes det er like greit og ganske enkelt stenge av hele vinduet på kvelden, bør du vurdere rullegardiner. Mens gamle dagers rullegardiner var hvite og kjedelige og passet bedre på vaskerommet eller andre steder der funksjon trumfet utseende, byr dagens rullegardiner på et stort spekter med mer enn 200 ulike mønstre, farger og materialer. Du kan til og med bestemme ditt eget mønster, trykk eller bilde. Blant de mer elegante variantene kan du for eksempel velge mellom ensfarget eller kontrastfarget søm, og bunnlister i aluminium eller tre. Les mer om det store utvalget av muligheter på våre rullegardiner her.

Innsynskjerming og mørklegging i samme gardin

Ett av rommene hvor du sannsynligvis setter pris på innsynsskjerming er soverommet. Men her er det også for de fleste av oss viktig å ha det mørkt når vi skal sove. Les mer om det i artiklene Vi sover bedre i mørke rom og Hvilke gardiner gir mørkt soverom.

Gardinen som er nærmest å gi deg et mørklagt soverom heter rett og slett mørkleggingsgardin, en interiørgardin med blackout, blokkerende stoff og sideskinner som hindrer nær all lekkasje av lys på siden av gardinen. Med mørkleggingsgardin er du garantert innsynsskjerming på soverommet.

Innholdsliste

Ønsker du hjelp til å finne den beste solskjermingen til deg og din bolig?

Vi i Lady har et bredt utvalg av løsninger og står klare til å hjelpe deg. Bestill gratis befaring eller kontakt oss dersom du har spørsmål!

Flere artikler
Forbered hjemmet ditt på vårens ankomst

Selv om mars fortsatt kan være kald, begynner solen å gjøre sin tilbakevendende opptreden. Mars bringer med seg håp om lysere dager, mildere temperaturer og tegn på at våren

Få et trivelig hjemmekontor

I takt med økningen av hjemmekontor, har behovet for et trivelig og funksjonelt arbeidsmiljø blitt viktigere enn noensinne. Nå skal vi se nærmere på hvordan optimal innvendig solskjerming kan

Reduser energiforbruket med solskjerming

Visste du at du kan spare strøm med solskjerming? Når vintermånedene setter inn og kulden sniker seg inn, er det ikke bare behagelig oppvarming som står øverst på listen