Slik forbereder du uteplassen til sommeren

Uteplassen kan bli den oasen rett utenfor stuedøra du drømmer om, noen gode grep. Stikkord er skjerming mot sol, vind og innsyn, samt møbler og planter. 

Om du har en liten balkong i en boligblokk eller stor terrasse utenfor eneboligen, er uteplassen «ditt nærmeste feriemål» hvor du kan gå ut, nyte sola, en kaffekopp, middagen eller bare slappe av med gode venner.

Men så er det nå engang sånn at det er sjelden det er «akkurat passe varmt». Noen ganger har vi en sur trekk som gjør at vi kanskje går inn selv om været er bra og utsikten fin, andre ganger steker sola så sterkt at det kan bli for mye av det gode. Da er det ikke sikkert det hjelper å gå inn heller, om du har sør- og vestvendte vinduer uten solskjerming, der sola står rett på vinduet og varmer opp rommene innenfor. Selv om vi her er opptatt av uteplassen, er det nemlig slik at utvendig solskjerming også er den mest effektive måten å regulere temperaturen inne på. 

Les mer: Slik fikk Ann Karin og Arild ny uteplass 

Fire tips for en god uteplass

Ingen uteplasser er like, og smak kan være så mangt. Likevel tar vi sjansen på å la følgende tips være allmenngyldige. Og så blir det opp til deg hvordan du løser det på din uteplass. 

1. Solskjerming

På vinteren går vi og venter på at sola på nytt skal bringe varme, men når vi kommer til de aller fineste dagene på sommeren, blir sola ofte for varm. Solskjerming er derfor viktig både for komfort og også for helsa; for barn, syke og eldre kan den varme sola rett og slett bli farlig. 

For en terrasse er pergola en fin mulighet til å skape et solid fundament og tak rundt en uteplass. Ønsker du en mer fleksibel løsning, vil en terrassemarkise kunne gi tak over hodet og solskjerming når det trengs, mens den ellers kan trekkes helt inn. 

Les mer: Sørg for å ha tak over hodet på uteplassen 

2. Vindskjerming og innsynsskjerming

Om det kan bli vel varmt på uteplassen uten solskjerming på sommerens fineste dager, kan det også bli surt og kjølig både vår, høst og også mange sommerkvelder. Med en levegg får du en lunere uteplass, slik at du kan nyte utelivet selv om temperaturen. Bor du slik til at naboene ser rett inn til deg, vil en levegg også sørge for god innsynsskjerming. Levegger får du enten i tett markisestoff eller den geniale screensduken.

Les mer: Overbygd uteplass og levegger gir deg uterom for tre årstider 

3. Møblering

Skjerming mot sol, vind og innsyn skaper gode rammer for en trivelig uteplass. Men innholdet er minst like viktig. Møblene skal ikke bare være gode å sitte i og tåle å stå utendørs, selve møbleringen kan også bidra til økt trivsel. Sliter du med følelsen av at andre ser rett inn til deg, kan du for eksempel sørge for å plassere møblene slik at du sitter med ryggen mot naboene.

Men om du på tross av vindskjerming sliter med en litt kjølig uteplass, kan det heller være en ide å plassere møblene langs veggen, og gjerne med en terrassevarmer på veggen over.

Les mer: Ingen grunn til å flytte inn om det blir kjøligere, en terrassevarmer fikser det

4. Planter

Planter og eller annen dekor gjør uteplassen triveligere, samtidig som litt store planter også bidrar til skjerming mot både vind og innsyn. Med grønne planter gir du uteplassen den perfekte kombinasjonen av ute og inne; mens terrassetak, levegger og en terrassevarmer gjør uteplassen like lun som om du satt inne, gir plantene og utsikten deg følelsen av å sitte ute i hagen – enten du har hage eller ikke.

Faktisk er planter historisk sett en integrert del av solskjermingen, det ser på det som fra gammelt av het en pergola: Selve konstruksjonen var et tak av bjelker på kryss og tvers, mens slyngplanter, vinranker eller andre vekster klatret opp langs stolpene, rundt takbjelkene og dannet et grønt dekke som skjermet for sola. 

Innholdsliste

Ønsker du hjelp til å finne den beste solskjermingen til deg og din bolig?

Vi i Lady har et bredt utvalg av løsninger og står klare til å hjelpe deg. Bestill gratis befaring eller kontakt oss dersom du har spørsmål!

Flere artikler
Forbered hjemmet ditt på vårens ankomst

Selv om mars fortsatt kan være kald, begynner solen å gjøre sin tilbakevendende opptreden. Mars bringer med seg håp om lysere dager, mildere temperaturer og tegn på at våren

Få et trivelig hjemmekontor

I takt med økningen av hjemmekontor, har behovet for et trivelig og funksjonelt arbeidsmiljø blitt viktigere enn noensinne. Nå skal vi se nærmere på hvordan optimal innvendig solskjerming kan

Reduser energiforbruket med solskjerming

Visste du at du kan spare strøm med solskjerming? Når vintermånedene setter inn og kulden sniker seg inn, er det ikke bare behagelig oppvarming som står øverst på listen