Møt høsten med nye gardiner

Høstfarger på Romerike er gule og røde blader på trærne. Hva er dine favoritt høstfarger til nye interiørgardiner? 

Når høsten går fra fargerik til mørk og grå, er det kanskje på tide å freshe opp med dine egne høstfarger inne? Her får du tips til hvordan du velger gardiner som står til vegger og møbler i hjemmet ditt. 

Når du har behov for nye impulser i den gamle stua, er nye interiørgardiner noe av den rimeligste «oppussingen» du kan gjøre. Det krever at du finner stil og farger som matcher stua, soverommet eller kjøkkenet slik det står. Med Ladys store utvalg i farger og materialer finner du noe til ditt hus, enten du tar det trygge valget eller om du tør å være litt mer «gæern». 

 

Interiørgardiner i et stort utvalg farger

Ladys interiørgardiner kommer i et stort utvalg av farger, stiler og mønstre, fra prisgunstige til eksklsusive modeller: 

Jordfarger på dette soverommet matches med en varm, men lys farge på plissegardinene. 

Gardiner i matchende farger

Har du vegger og møbler i én farge som går igjen i ulike nyanser, er et godt tips å velge gardiner i en litt sterkere variant (en mer mettet farge), eventuelt en lysere eller mørkere variant. Slik beholder du samme fargetoner på hele rommet, men likevel med noen kontraster.

De siste par årene har interiørtrendene pekt mot varme farger som offwhite og beige, for eksempel gyldne farger som minner om honning, eller det brune treverket i gamle retro møbler. Her kan da en lys, beige stuevegg få selskap av brune plissegardiner, mens om veggen er mørkere, kan du velge lyse gardiner.

Samme prinsipp gjelder for andre farger. For eksempel kan en mørk blå soveromsvegg matches med lyseblå persienner.

                                               Kalde farger som grønt (planten) og blågrå (sofaen) står i fin kontrast til lamellgardiner i jordfarger.

Kontrast med komplementærfarger

Om du kunne tenke deg litt mer kontraster, kan du velge det som kalles komplementærfarger. «Motsetninger tiltrekker hver andre», heter det, så også med farger. Enkelt forklart:

«Kalde farger» står i en fin kontrast til «varme» farger. Til varme farger med svake eller sterke toner av beige/gult/oransje, vil du se at det passer bra med kontrastfarger i blått/turkis/grønt. Derfor passer det fint med grønne planter, en blå pute eller – om du er litt «gæern» – turkise gardiner på soverommet, om du har en vegg i jordfarger.

Motsatt kan for eksempel brunbeisede dørkarmer eller karmer i naturell mørkt tre og gardiner i jordfarger passe godt mot vegger i blåtoner.

Mer om komplementærfarger

Ifølge Institutt for farger og interiør (ifi.no) kan du lære mye om farger ved å bruke fargesirkelen og fargelære. I fargesirkelen vil alle farger ha en komplementærfarge rett overfor seg i sirkelen. Dermed ser du av figuren at for eksempel oransje har blå som komplementærfarge, mens rød har grønn som komplementærfarge. Du ser også at fiolett og gult er komplementærfarger. Ifølge fargelæren vil da for eksempel fiolett og turkis som ikke ligger overfor hver andre, ikke passe godt sammen. Og det er noe fe fleste av oss vil være enig i, også uten fargesirkelen som verktøy.

                                                                                                              Fargesirkel fra ifi.no

Hva med jordfargene i fargesirkelen?

Varme toner som offwhite og jordfarger, beige eller brunt er egentlig farger i spekteret gult/oransje/rødt som kan være lyse eller mørke, men med relativt liten «metning» av selve fargen. I fargesirkel nummer to under kan du se hvordan det vi oppfatter som jordfarger hører hjemme som varianter av det gule, oransje og røde farger i sirkelen.

Dermed ser du hvordan sjatteringer i blått/grønt er fine kontraster til disse rødoransjefargene, uansett om de er mørke, lyse, mettet eller ganske «bleke».

                                                                           Fargesirkel fra https://ryddigitaldesigns.wordpress.com/

Prøv deg fram med nye farger

Uansett om du følger trendene eller går din egen vei, kan det være smart å kikke på fargesirkelen når du skal velge farger på detaljer som gardiner, puter og lister. I figuren over ser du at alt fra offwhite til beige og brunt strengt tatt er guloransje med liten «metning». På motsatt side av sirkelen finner du komplementærfargen som er ulike sjatteringer av fiolett, indigo og blått, i lyse eller mørke varianter.

Om du er villig til å prøve ut interiørgardiner i litt uvante farger, inviter en av Ladys hyggelige selgere på befaring, så får du testet det ut i eget hjem.

Innholdsliste

Ønsker du hjelp til å finne den beste solskjermingen til deg og din bolig?

Vi i Lady har et bredt utvalg av løsninger og står klare til å hjelpe deg. Bestill gratis befaring eller kontakt oss dersom du har spørsmål!

Flere artikler
Forbered hjemmet ditt på vårens ankomst

Selv om mars fortsatt kan være kald, begynner solen å gjøre sin tilbakevendende opptreden. Mars bringer med seg håp om lysere dager, mildere temperaturer og tegn på at våren

Få et trivelig hjemmekontor

I takt med økningen av hjemmekontor, har behovet for et trivelig og funksjonelt arbeidsmiljø blitt viktigere enn noensinne. Nå skal vi se nærmere på hvordan optimal innvendig solskjerming kan

Reduser energiforbruket med solskjerming

Visste du at du kan spare strøm med solskjerming? Når vintermånedene setter inn og kulden sniker seg inn, er det ikke bare behagelig oppvarming som står øverst på listen