Vi sover bedre i mørke rom

Liker du best å ha et mørkt på soverommet når du skal sove? Det handler ikke bare om smak og behag, men om biologi. Kroppen vår er faktisk skapt for å ha det mørkt når vi skal sove.

Rent fysiologisk er kroppen vår skapt for bo i områder der det er lyst om dagen og mørkt om natta, året rundt. I tillegg til at noen mener temperaturene i sydligere strøk er mer behagelige, er årsaken rett og slett at kroppen vår sover best når det er mørkt, og den fungerer best i våken tilstand når det er lyst.

Mørkt soverom stimulerer «søvnhormon»

Å ha det mørkt på soverommet gir bedre søvnkvalitet, fordi mørket stimulerer kroppen til å produsere melatonin, et hormon som sørger for at vi sover bedre.

Nederst i denne artikkelen kan du lese mer om:

  • melatonin og hvorfor mørket gir bedre søvn
  • hvor viktig søvn er for barn og voksne og hvor mye søvn vi egentlig trenger

Ønsker du et mørkt soverom hele året, trenger du interiørgardiner som mørklegger rommet, enten det er den lyse midtsommernatta eller vinterens gatelykter som forstyrrer utenfor soveromsvinduet.

Hvilke produkter gir deg mørkt soverom uansett årstid?

Lady har flere solskjermingsprodukter som bidrar til mørkt soverom. Hvilket produkt som passer best for deg, avhenger av hvilke andre funksjoner som er viktige for deg.

  • Et soverom med vinduer vendt mot sør eller vest vil sannsynligvis bli såpass oppvarmet av sola om sommeren at utvendig solskjerming vil bidra til et bedre inneklima. Utvendig solskjerming er mest effektivt med tanke på å redusere oppvarming av rommet, da solstrålene stoppes før de trenger gjennom vinduet. Utvendige persienner vil bidra til å få et mørkere soverom når du stenger lamellene på persiennen helt. Kombiner gjerne den innvendige persiennen med en interiørgardin.
  • Om oppvarming fra ettermiddagssola om sommeren ikke er et så stort problem, vil du få god nok solskjerming med interiørgardiner, med de fordelene disse gir. Mens enkle plissegardiner slipper gjennom en del lys, vil den doble varianten Dupli gi deg et tilnærmet mørklagte vinduer og et mørkt soverom hvis du velger såkalt black out-tekstil.
  • Innvendige persienner i aluminium og lamellgardiner i tekstil vil i mørke farger stoppe en del lys.
  • Rullegardiner kan være tilnærmet lystette og gi deg et mørkt soverom uansett om de er svarte eller hvite
Dupli

Mørke farger stopper mer lys

Uansett hva slags gardiner du velger til soverommet; svarte og mørke tekstiler stopper mer lys enn lysere varianter av det samme produktet.

Husk også at det er stor forskjell på materialene i de ulike produktene. Mens rullegardiner er laget i et materiale som stopper det meste av lys uansett farge, vil du med andre interiørgardiner altså få vesentlig bedre effekt med en mørk farge.

Fordeler ved skreddersydde interiørgardiner

Det er mange fordeler ved å kjøpe interiørgardiner av god kvalitet, skreddersydde for dine vinduer. En av fordelene vil du oppdage når du ønsker et så mørkt soverom som mulig.

Våre selgere kommer på befaring og tar mål av vinduene dine. Dermed er det vårt ansvar og vår jobb å sørge for at du får gardiner som passer perfekt i vinduet. Det gir minimalt med glipe mellom gardinen og vinduskarmen og bidrar til å holde soverommet mørkt.

Soverommet er til for mer enn bare søvn

Soverommet er ikke bare et sted der du sover, men også et sted å våkne opp enten alene eller sammen med din kjære. Kanskje er også soverommet et sted der du leser eller ser på TV om kvelden eller har hjemmekontor på dagtid. Hva du da ønsker av interiørgardinene dine bør også være med i vurderingen av hva slags solskjerming du velger.

Ønsker du kun å ha et mørkt soverom når du legger deg, uten ytterligere ønsker, vil en rullegardin fungere helt fint. Hvis du kan tenke deg å skjerme deler av vinduet, bør du vurdere Dupli doble plissegardiner. Da kan du skjerme nederste del mot nysgjerrige naboer eller innsyn fra gata samtidig som du slipper inn dagslys, eller du kan skjerme akkurat den delen av vinduet der sola skinner rett inn i vinduet. Den fleksibiliteten får du også med enkle plissegardiner, mens en Dupli med blackout-materiale også vil gi deg et mørkt soverom på lyse sommernetter.

Stemning på soverommet

Er det andre ting enn et mørkt soverom som er mer viktig for deg, kan du vurdere andre varianter. Et eksempel er den enkle plissegardinen. Siden den ikke er helt lystett, vil særlig de lysere variantene sile lyset og skape en spesiell stemning på soverommet.

Lamellgardiner og innvendige persienner har ikke den samme typen fleksibilitet som plisségardiner, men også her kan du skape spesielle «lyseffekter» ved å vinkle lamellene. I tillegg vil både lameller og persienner i lysere farger, som plisségardiner, sile og slippe inn et dust lys i soverommet.

Dupli gardiner

Melatonin gjør at vi sover best i mørket

Melatonin er kroppens søvnhormon og skilles ut av epifysen, en hormonproduserende kjertel i hjernen. Melatonin blir produsert kun i mørket: Når lys treffer øynene, brytes melatoninet i blodet ned og utskillelsen stanser.

Melatonin har i tillegg en virkning som antioksidant, og forsterker immunsystemet ved å øke produksjonen av hvite blodlegemer. Derfor er det ikke bare viktig at du får sove, men også hvor mye du sover.

Hvor mye søvn trenger du – og hvorfor?

Hvor mye søvn du trenger, er individuelt. I denne artikkelen fra Norsk Helseinformatikk vises det til at alt mellom fem og ni timers søvn for voksne er «normalt», så lenge vedkommende er uthvilt og fungerer bra om dagen. Barn i skolealder, inkludert tenåringer, bør som tommelfingerregel sove mellom ni og 11 timer hver natt.

Søvn er viktig for at vi skal kunne prestere på dagtid, og for at kroppen og hjernen enkelt sagt skal rekke å reparere og vedlikeholde seg selv. På kort sikt blir vi slitne og ukonsentrerte av for lite søvn, mens vi på lengre sikt altså kan få dårligere immunforsvar. Hvis vi sover for dårlig/lite, reduseres konsentrasjonsevnen og vi får dårligere immunforsvar. For barn er det ekstra viktig at de både sover lenge og godt, da produksjon av veksthormon skjer under dyp søvn. Derfor bør barn sove på et mørkt soverom.

Søvnkvalitet på barnerommet

Å sove nok er viktig for alle, men altså helt kritisk for barn. I denne artikkelen fra Helsenorge.no får du gode tips om hvordan du legger til rette for at barn som ellers er friske, sover godt om natta. Ett av rådene er å ha soverommet stille og mørkt. Sørg derfor for at gardinene på barnerommet bidrar til et mørkt soverom.

Sov bedre – og våkne lettere med smart styring

Om det er viktig med et mørkt soverom for både å få sove og for å sove dypt nok og lenge nok, er det for de morgentrøtte av oss viktig med lys for å våkne om morgenen. Når du velger solskjerming, velger du også hva slags type kontroll du vil ha. For de fleste produkter kan du velge mellom alt fra manuell kontroll med snor eller sveiv til smart styring via app, timere og automatikk. På soverommet vil du med app-styring faktisk kunne la vinduet åpnes for dagslys samtidig med «vekkerklokka». Dermed får du det beste av to verdener; et mørkt soverom å sove i, og et soverom med dagslys å våkne i.

Ladys solskjermingsprodukter bruker appstyring fra Somfy, et system som kan integreres med for eksempel Google smarthjemsystemer. Dermed kan du faktisk bli vekket av mobilen som samtidig åpner soveromsgardinene.

Innholdsliste

Ønsker du hjelp til å finne den beste solskjermingen til deg og din bolig?

Vi i Lady har et bredt utvalg av løsninger og står klare til å hjelpe deg. Bestill gratis befaring eller kontakt oss dersom du har spørsmål!

Flere artikler
Forbered hjemmet ditt på vårens ankomst

Selv om mars fortsatt kan være kald, begynner solen å gjøre sin tilbakevendende opptreden. Mars bringer med seg håp om lysere dager, mildere temperaturer og tegn på at våren

Få et trivelig hjemmekontor

I takt med økningen av hjemmekontor, har behovet for et trivelig og funksjonelt arbeidsmiljø blitt viktigere enn noensinne. Nå skal vi se nærmere på hvordan optimal innvendig solskjerming kan

Reduser energiforbruket med solskjerming

Visste du at du kan spare strøm med solskjerming? Når vintermånedene setter inn og kulden sniker seg inn, er det ikke bare behagelig oppvarming som står øverst på listen