Solskjerming som gir deg uterom for tre årstider

Utvendig solskjerming fungerer ikke bare godt for å beskytte deg og huset mot den mest intense sommersola. Med en overbygd uteplass og levegger får du også en utestue du kan bruke vår og høst eller på kjølige sommerkvelder. 

En balkong, terrasse eller uteplass kan blir som en forlengelse av stue eller spisestue på gode sommerdager. Likevel hender det vi heller trekker inn selv om været er fint og stemningen god, når det blir litt for kaldt ute. Men planlegger du uterommet med utvendig solskjerming godt, kan du få en lun utestue med både tak og vegger. 

Slik får du en løsning som både hindrer at det blir for varmt på hetesommerdager, og som gjør at du holder på varmen i kjøligere perioder. Velger du i tillegg å montere en terrassevarmer som hjelper til på temperaturen, har du en komplett utestue for både vår, sommer og høst.

Slik holder du på temperaturen på uteplassen

Varm luft stiger opp, kald luft synker ned. Det vil du merke når du sitter på terrassen en fin, men litt kjølig kveld. Til og med varmen fra grillen har en tendens til å forsvinne opp, mens den kjølige kveldslufta synker ned over uteplassen. Både pergola, glasstak med solskjerming og terrassemarkiser gir deg ikke bare effektiv skjerming mot sola på varme sommerdager, du får i tillegg et tak til uterommet som også holder den varme lufta på plass når temperaturen ute går ned. Med et tak på terrassen kan du også nyte gode stunder med venner og naboer, selv om det kommer noen regndråper.

Les mer: Her er våre tips til en hyggeligere uteplass

Pergola og glasstak: solid konstruksjon og stort utvalg i materialer

Ønsker du en mer solid konstruksjon enn en terrassemarkise som tåler mer vær og vind, bør du vurdere en løsning med glasstak, terrassetak eller pergola. Her kan du velge mellom mange ulike typer materialer, og ulike løsninger plassering:

  • Velg mellom markiseduk, foldeduk, glass eller aluminiumslameller i taket
  • Om du velger glasstak, bør du vurdere solskjerming i form av en integrert takmarkise som kan trekkes inn og ut, enten over eller under glasstaket.
  • Monter terrassetaket som en forlengelse av husveggen på samme måte som terrassemarkiser, eller som en frittstående konstruksjon i hagen, nærmest som en paviljong. 

Screens og glassvegger gir ly for vind og trekk

Kald trekk kan ødelegge en koselig utekveld med gode venner. Med en vegg på en eller flere sider av uteplassen vil du få et lunt uterom, enten du vil ha en fastmontert eller fleksibel løsning:

  • Glassvegger og dører som matcher glasstak, for eksempel fra serien Terrazza.
  • Screens som monteres som levegg under pergola, slik at får både terrassetak og en eller flere vegger.

Screens er i utgangspunktet utvendige rullegardiner for vinduer som i utgaven zip screen har et «glidelåsliknende» skinnesystem som holder duken på plass og gjør at den tåler mye vind. Det er dette festesystemet som gjør at zip zcreens også egner seg godt som levegg, montert for eksempel ut fra en husvegg eller under en pergola.

Screensduken er vevd med små hull som slipper gjennom dagslys og som gjør at du på nært hold av duken har nærmest fullt utsyn, samt at den slipper inn dagslys. Samtidig sørger duken for effektiv solskjerming og redusert innsyn på dagtid.

Terrassemarkiser: fleksibelt tak til uterommet

Med terrassemarkiser får du et klassisk utseende og en fleksibel konstruksjon som kan trekkes inn når den ikke er i bruk. Stil, funksjon og betjening bestemmer du selv:

  • Farge og stil på markiseduken
  • Behov for spesielle egenskaper ved markiseduken; Lady har både vanntette, flammesikre og selvrensende duker i sortimentet
  • Budsjett: Lady tilbyr alt fra solide, prisgunstige markiser til modeller med avanserte funksjoner og eksklusiv stil
  • Betjening: i prinsippet kan du velge alt fra manuell kontroll med sveiv til appstyring fra mobilen og smarte funksjoner som sol- og vindautomatikk.

Terrassevarmer gir komfort på uteplassen

Med «tak og vegger» til utestuen har du skapt et lunt uterom. Om du trenger å hjelpe litt til på temperaturen, er en terrassevarmer en god løsning. Hos Lady får du terrassevarmer som er utviklet for norske forhold og som tåler vær og vind; Providas Ultron terrassevarmere er IP65-sertifisert. Det betyr at de er støvtette og beskyttet mot vannsprut. 

Med et solid terrassetak skal det mye til at det regner direkte på terrassevarmeren, men om så skulle skje, tåler den det.

I tillegg slipper du med Ultron det klassiske, røde «glødelampeskjæret» som de fleste terrassevarmere gir fra seg. Ultron gir fra seg svært lite lys, og det lyset som er, er behagelig gult og mykt.

Styr all solskjerming med samme app

Du kan stort sett selv velge hvilken betjening du vil ha på solskjermingen. Om du ikke er så glad i teknologi eller ønsker en rimelig løsning, er det fullt mulig å velge manuell betjening. Husk da at det er tungt å trekke inn en terrassemarkise med sveiv og når både tak og levegger skal trekkes inn eller ut, tar dette en del tid.

For motorstyring kan du velge mellom kablet kontroll på veggen eller ulike varianter av trådløs fjernkontroll og/eller styring med en app på mobilen. Med smartstyring fra Somfy kan du styre solskjermingen med stemmen, eller du kan fjernstyre markiser, terrassetak og screens selv når du ikke er hjemme. Det kan være nyttig for eksempel hvis du ønsker å bruke solskjerming aktivt i energiøkonomisering for å spare strøm.

Innholdsliste

Ønsker du hjelp til å finne den beste solskjermingen til deg og din bolig?

Vi i Lady har et bredt utvalg av løsninger og står klare til å hjelpe deg. Bestill gratis befaring eller kontakt oss dersom du har spørsmål!

Flere artikler
Forbered hjemmet ditt på vårens ankomst

Selv om mars fortsatt kan være kald, begynner solen å gjøre sin tilbakevendende opptreden. Mars bringer med seg håp om lysere dager, mildere temperaturer og tegn på at våren

Få et trivelig hjemmekontor

I takt med økningen av hjemmekontor, har behovet for et trivelig og funksjonelt arbeidsmiljø blitt viktigere enn noensinne. Nå skal vi se nærmere på hvordan optimal innvendig solskjerming kan

Reduser energiforbruket med solskjerming

Visste du at du kan spare strøm med solskjerming? Når vintermånedene setter inn og kulden sniker seg inn, er det ikke bare behagelig oppvarming som står øverst på listen