Pergola

Solid og fleksibelt terrassetak

En pergola med tak gir deg solskjerming på varme sommerdager, men er også utgangspunktet for et «tilbygg» på huset. Bruk konstruksjonen til å bygge en lun utestue, eller la deg inspirere av historiske pergolaer ved å «kle» uteplassen med klatreplanter.

Pergola – tak som tåler vær og vind

En pergola er tak for terrassen med bein som fundamenteres i bakken. Dermed kan pergola være et bedre alternativ som terrassetak enn en terrassemarkise om du ønsker en mer solid konstruksjon som tåler mye vær og vind. 

Et terrassetak med lameller eller glass vil være motstandsdyktig mot vind, men Lady har også pergola med duk som tåler svært mye vind. en løsning med markiseduk eller foldeduk vil også fungere bra i værharde områder, om du velger automatikk som sørger for solid stramming av duken. Skulle vinden bli for voldsom, vil du med vindautomatikk uansett være sikret at duken trekkes inn før den blir ødelagt

Flatt eller hellende tak

Lady har flere ulike modeller pergola, med enten flatt tak, eller med helling utover. Valget du tar avhenger av hva du selv synes er finest. Et hellende tak har en fordel ved at regnvann lettere vil renne av, her kan du velge mellom ulike helningsgrader.

Pergola med foldeduk i PVC

Sammenlignet med markiseduken er en foldeduk i PVC vesentlig sterkere. Foldeduken har innsydde aluminiumsprofiler, noe som gjør at den tåler mye vind og regn. Den har i tillegg integrert takrenne for bedre kontroll på utløp på vann. Aluminiumsprofilene gjør også at en pergola med foldeduk kan være større enn en tilsvarende konstruksjon med markise.

Foldeduker i PVC kan du også få i varianter som slipper gjennom dagslys. I tillegg er det også mulighet for ledlys i aluminiumsprofilene. 

Pergola med tett tak eller tak som kan åpnes

Det blir opp til deg om pergola skal:

  • Ha flatt tak
  • Ha hellende tak
  • Ha markiseduk, foldeduk eller aluminiumslameller i taket
  • Ha vanntett duk, duk som slipper inn dagslys eller helt lystett duk
  • Være montert som en forlengelse av husveggen på samme måte som terrassemarkiser
  • Stå som en frittstående konstruksjon i hagen, som en paviljong.  

Pergola med markiseduk

Med markiseduk i taket kombinerer du fleksibiliteten til en terrassemarkise med en solid konstruksjon. Stramming av duken gjør at markisen både holder seg pen og tåler mye vind. Med vind- og solautomatikk vil du også ha en løsning som i stor grad styrer seg selv, ved å trekke ut takduken når solen steker, og ved å trekke den inn igjen hvis vinden skulle bli for sterk.

 

 

Har du også markiser på huset, vil du kunne velge matchende duk på markisene og pergolaen.

Pergola med lameller i aluminium

Med aluminiumslameller i taket får du samme funksjonalitet som utvendige persienner. Du kan velge å stenge taket helt eller vinkle lamellene slik at du slipper gjennom akkurat passe mye dagslys, samtidig som du skjermer for direkte sollys.

Et tak med aluminiumslameller tåler mye vær, men også her kan du velge å la automatikken trekke inn/stenge lamellene. 

Pergola er effektiv utvendig solskjerming

En pergola er, i likhet med Ladys andre produkter innen utvendig solskjerming, den aller mest effektive måten å skjerme stuer og andre rom for uønsket oppvarming fra en stekende sommersol. Grunnen er så enkel som at utvendig solskjerming stopper solstrålene før de trenger gjennom vinduet. Det betyr at en pergola med solskjerming i taket vil kunne redusere varmeinnslippet gjennom vinduene med inntil 90 prosent, sammenliknet med hvis solen hadde stått rett på vinduet.

Pergola eller glasstak?

Et produkt beslektet med pergola er Ladys glasstak. Med et glasstak vil du ha en overbygd uteplass hvor du tar vare på dagslyset, mens du samtidig er beskyttet mot nedbør. Det kan være kjekt hvis du har utemøbler med puter og annet som du ønsker ikke skal bli vått om det kommer en regnskur. Glasstaket kan kombineres med solskjerming i form av integrert markiseduk, enten under eller over glasset.

Bygg utestue med pergola

En pergola vil også være et godt utgangspunkt for en lun utestue som en mer permanent konstruksjon og gi den en uteplass du kan bruke nesten uansett vær. Ved å supplere terrassetaket fra pergolaen med levegger, screens eller glassvegger, vil du ha et uterom eller en hagestue du kan bruke gjennom både vår, sommer og høst.

Pergola og byggeregler

En pergola på mindre enn 15 kvadratmeter er i utgangspunktet ikke søknadspliktig. Sjekk for sikkerhets skyld lokale byggeregler og være nøye med å beskrive tiltaket om du skal spørre om råd i kommunen. Husk at en «pergola» slik vi definerer den, kan skille seg fra en byggesaksbehandlers definisjon.

En pergola «hos byggesak» er ofte definert som en åpen konstruksjon uten tak og er som regel ikke søknadspliktig. Konstruksjonen skal heller ikke regnes som del av bebygd areal. 

Pergolaens historie - fra hengende hage til moderne solskjerming

Pergola er en tusenårgammel konstruksjon av reisverk med vegger og tak av vinranker eller rosebusker. La deg inspirere av historien når du bygger din nye uteplass med en moderne pergola.

Store Norske Leksikon definerer pergola som et byggverk av stolper eller søyler overbygd med stokker eller bjelker lagt med åpne mellomrom, som regel beregnet på å bli overgrodd av slyngplanter. Det kan tjene som lysthus eller omramming av en hagegang. 

Pergola betyr løvhytte

Navnet «pergola» kommer fra latin og betyr ifølge Store Norske Leksikon opprinnelig «løvhytte». I dag brukes pergola om ulike typer overbygg, som regel i forlengelsen av en husvegg. En moderne variant er ofte konstruert med profiler i aluminium.

Samme regler for pergola på Romerike og i Oslo?

Hvis konstruksjonen dekkes med et tak, vil den i denne sammenhengen ikke lengre regnes som en «pergola», men som en åpen, overbygget konstruksjon. Om denne konstruksjonen er mindre enn 15 kvadratmeter, vil den vanligvis ikke være søknadspliktig, og det skal ikke regnes inn i bebygd areal på tomten. 

Er det overbygde arealet på terrassen over 15 kvadratmeter, kan det være at pergolaen er søknadspliktig. Siden det kan sies å være et definisjonsspørsmål om en pergola med foldeduk, markiseduk eller lameller er en «åpen» eller «overbygget» konstruksjon, anbefaler vi at du sjekker med kommunen din på forhånd. Husk at reglene kan variere noe fra kommune til kommune, om du bor på Lillestrøm, Fetsund, i Oslo eller andre steder.

Husk også at selv om konstruksjonen i seg selv ikke er søknadspliktig, må du likevel sørge for at tiltaket ikke kommer i konflikt med planformål, plankart eller planbestemmelser om blant annet byggegrenser, avstandskrav og utnyttelsesgrad for eiendommen.

Pergola med grønne planter

Vi i Lady skal sørge for at du får gode råd og service når du velger tak til terrassen. Når pergolaen er på plass, gi uteplassen din personlige stil. Ett alternativ er å la deg inspirere av tidligere tiders pergola, med grønne planter. Hva med jordbærplanter hengende i krukker eller klatreplanter i den solide konstruksjonen?

Cubic

Moderne pergola med dobbeltlagstaket. Konstruksjon laget av korrosjonsbestandig ekstrudert aluminium.

Elegancy

Enkel og praktisk moderne pergola. Konstruksjon laget av korrosjonsbestandig ekstrudert aluminium.

Essential

Elegant og moderne pergola med justerbare lameller. Konstruksjon laget av ekstrudert aluminium.

Flat

Utviklet med moderne arkitektur. Konstruksjon laget av korrosjonsbestandig ekstrudert aluminium.

Light

En pergola designet spesielt for å dekke mellomstore til store terrasser. Konstruksjon laget av korrosjonsbestandig ekstrudert aluminium.

Loft

Minimalistisk form og designet spesielt for bygninger i skandinavisk stil. Konstruksjon laget av korrosjonsbestandig ekstrudert aluminium.

Skyvedører i glass

Funksjonelt og elegant design. Beskytte mot ugunstige værforhold: vind, regn og snø.

Simple

Enkelt og økonomisk pergola. Konstruksjon laget av korrosjonsbestandig ekstrudert aluminium.

Technic

Elegant og moderne pergola. Konstruksjon laget av korrosjonsbestandig ekstrudert aluminium og rustfritt stål.

Wave

Myke og delikate design. Konstruksjon laget av korrosjonsbestandig ekstrudert aluminium.

Terrassetak

Plaza Viva

Grunnet Plaza Viva sin meget solide konstruksjon, er den godt egnet for montering på takterrasser, vindutsatte områder, ved sjøen og der du krever litt mer.

Matera

Delikat design, forskjellige monteringsmuligheter, justerbare ben og alltid stram duk.

Pergotex

Pergotex

Terrassetak av høyeste kvalitet med prisvinnende design. Har stabil konstruksjon slik at den tåler mye vind.

1

Gratis befaring

På befaring avdekker vi dine behov og tar mål som sikrer en optimal leveranse. Målene er det vi som er ansvarlige for.

2

Tilbud

Du mottar et uforpliktende tilbud fra oss med gyldighet I 30 dager. Dette mottar du enten der og da, eller kort tid etter befaringen.

3

Bestilling

Ved bestilling faktureres 50% av beløpet. Når denne er innbetalt settes produktene tiI bestilling. Leveransetiden er normalt for innvendige produkter 2-3 uker, for utvendige produkter er leveringstiden 4-6 uker. Leveringstiden er tiden det tar å få varene levert til oss. I høysesong kan disse tidene være lengre.

4

Montering

Når produktet er ankommet blir du tildelt en montør. Vedkommende kontakter
deg for å avtale tid for montering. Monteringstiden er normalt på 1-3 uker. I høysesong kan disse tidene være lengre.
Når montasjen er utført betales
resterende av bestillingen.

Gratis befaring

Valg
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hvis service, garanti eller annet. Klikk her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få våre beste solskjermingstips og -råd rett i innboksen. Du vil også være den første til å motta gode tilbud og annen nyttig informasjon. 

500,- i gavekort ved påmelding av nyhetsbrev

"*" indicates required fields

Personvern
This field is for validation purposes and should be left unchanged.