Slik fikk Ann Karin og Arild ny uteplass

Uteplassen var et mørkt hjørne med tett tak som stjal alt lyset. Nå er den en lys oase med glasstak, takmarkiser og screens som levegg, og den kan brukes nesten hele året. 

Da ekteparet Westbye på Lillestrøm skulle totalrenovere sitt nyinnkjøpte rekkehus på Lillestrøm, sto helhetlig solskjerming både inne og ute høyt på ønskelista.

-Vi hadde solskjerming i vår forrige bolig og ønsket å ha dette i dette huset også, sier Arild Westbye. 

Solskjerming uten å stjele alt lyset

Utfordringen med rekkehuset slik det sto da paret kjøpte det, var at den vestvendte terrassen hadde et tett tak som overbygg. Dette fungerte greit nok som solskjerming, men stjal mye lys. Sola kom ikke til på terrassen før utpå ettermiddagen, og det tette terrassetaket gjorde at det også kom mye mindre dagslys inn i selve huset.

– Ønsket var derfor å rive det gamle taket og erstatte det med en pergola med glasstak og fullautomatiske takmarkiser. Dette skjermer for sola samtidig som vi beholder dagslyset inn i huset, og det gir oss muligheten til å sitte ute i all slags vær, forteller Arild.

Innsynskjerming og privat atmosfære

Ekteparet nøyde seg ikke bare med glasstak med markiser, men valgte også screens som levegg i front av terrassen. Sideveggene på terrassen er henholdsvis husets fasade på den ene siden, og en tett levegg i tre mot naborekkehuset på den andre siden.

– Vi er kjempefornøyde med uteplassen. Denne pakken sammen med belysning og terrassevarmer gir rom for mange hyggelige dager og kvelder. Vi har fått en uteplass som også gir lite innsyn og med en god privat atmosfære, sier Ann Karin og Arild Westbye.

Med screens som levegg, belysning og terrassevarmer får du en uteplass du kan bruke nesten hele året. (Foto: A. Westbye)

Glasstak med takmarkise

Med et glasstak kan du sitte under åpen himmel og likevel ha en lun følelse, i tillegg kan du nyte uteplassen og dagslyset i fullt monn om det skulle komme en regnskur. Takmarkisen kan du enten styre ved hjelp av fjernkontroll eller la automatikken ta seg av det; en solsensor vil da sørge for at takmarkisene går ned når varmen fra sola når over en viss verdi.

Bildene viser hvordan takmarkisen skjermer effektiv når sola blir sjenerende, uten å stjele alt lys. (Foto: S. Mæhlum)

Screens som levegg og innsynskjerming

Med screens i front av uteplassen vil Ann Karin og Arild oppleve å få en levegg som ikke stjeler dagslys og utsyn slik en tett levegg ville gjort. I tillegg er screens svært effektiv solskjerming og hindrer innsyn på dagtid. Som levegg bør du velge zip zcreen hvor selve gardinen løper i en skinne med et glidelåsliknende feste på hver side. Det gjør at zip screens også tåler svært mye vind.

Disse to bildene viser hvordan screenveggen skjermer for utsyn utenfra, mens du har godt med utsikt og dagslys fra innsiden. (Foto: S. Mæhlum)

Belysning og terrassevarmer

Gjør du som Ann Karin og Arild gjorde i sitt rekkehus på Lillestrøm og kompletterer uteplassen med belysning i terrassetaket og terrassevarmer på veggen, får du en uteplass du kan bruke på både dag- og kveldstid, i minst tre årstider. Eller som Arild Westbye sier om deres nye uteplass:

– Vi har fått et hyggelig vinterhagepreg på terrassen.

Innholdsliste

Ønsker du hjelp til å finne den beste solskjermingen til deg og din bolig?

Vi i Lady har et bredt utvalg av løsninger og står klare til å hjelpe deg. Bestill gratis befaring eller kontakt oss dersom du har spørsmål!

Flere artikler
Forbered hjemmet ditt på vårens ankomst

Selv om mars fortsatt kan være kald, begynner solen å gjøre sin tilbakevendende opptreden. Mars bringer med seg håp om lysere dager, mildere temperaturer og tegn på at våren

Få et trivelig hjemmekontor

I takt med økningen av hjemmekontor, har behovet for et trivelig og funksjonelt arbeidsmiljø blitt viktigere enn noensinne. Nå skal vi se nærmere på hvordan optimal innvendig solskjerming kan

Reduser energiforbruket med solskjerming

Visste du at du kan spare strøm med solskjerming? Når vintermånedene setter inn og kulden sniker seg inn, er det ikke bare behagelig oppvarming som står øverst på listen