Slik øker uteplassen verdien på boligen

En hyggelig uteplass, eller en delvis innbygd utestue er noe du først og fremst skaffer deg for egen trivsel. – Men et fint uterom drar også opp verdien på boligen din, sier Kamilla Schau, eiendomsmegler på Romerike. 

En god uteplass lar deg nyte finværet når det endelig kommer. Har du det noen kaller en «væruavhengig uteplass» med tak, solskjerming og vindskjerming, har du laget deg en utestue du kan dra nytte av selv om temperaturen ute ikke er helt midt i blinken.

Kamilla Schau er eiendomsmegler i Aktiv Lillestrøm. Hun sier det er tre ting som gjør at en fin uteplass øker verdien på boligen. 

Boliger med uteplass foretrekkes

– For det første er det jo slik at folk ikke bare lever livene sine inne, mye av tiden bruker vi ute på å kose oss i finværet og i hagen. Kommer de til en bolig med en god terrasse, for eksempel med pergola og levegger, er den boligen enklere å velge framfor en annen. Og er det flere kjøpere som faller for den samme boligen, øker prisen, forklarer Schau.

Eiendomsmegler Kamilla Schau i Aktiv mener det er en klar sammenheng mellom en god uteplass og verdien på boligen. (Foto: Aktiv.no)

Drømmen om det gode liv

En av årsakene til at boligkjøpere foretrekker boliger med en god uteplass og en fin hage, er drømmen om det gode liv i ny bolig.

– Folk vil identifisere seg med det de kjøper. Da vil alt fra en koselig uteplass til et hjørne i hagen med epletrær og hengekøye hjelpe de til å se for seg hvordan livet vil bli i den nye boligen. Vi har hatt kjøpere som har falt for uterommet mer enn selve huset, fordi de har identifisert seg og sin drøm med den uteplassen og hagen de møter på visning, sier Kamilla Schau.

Fin uteplass = velholdt bolig

Eiendomsmegleren sier også at en velholdt uteplass har en signaleffekt og bærer bud om at eiendommen i sin helhet er godt tatt vare på.

– En uteplass er sjelden det første folk legger penger i, så når kjøperen møter en fin uteplass som det er lagt litt ressurser i, enten i form av tid eller penger, gir det inntrykk av en påkostet og velholdt bolig. Dette kan igjen skape en følelse at selve bygningsmassen også er godt tatt vare på, sier Schau.

SINTEF: Uteplass gir økte boligpris

Schaus erfaringer bekreftes av Byggforsk ved SINTEF som i rapporten «Boligpris og brukskvalitet» har samlet resultater fra flere undersøkelser om boligkjøperes prioriteringer, og hvordan det påvirker prisen. Her noen av punktene:

  • For småhus er solrik uteplass tydelig attraktivt og kan medføre at budgivere er villige til å gå høyere enn de ellers vill gjort.
  • Både småhuskjøpere og de som kjøper blokkleiligheter prioriterer uteplass høyt, og sier at de er villige til å betale for den. Dette kommer fram i boligundersøkelser fra blant annet Skien, Tromsø og Bærum.
  • Nest etter boligtypen og størrelse er uteplass/terrasse kjøpernes høyeste prioritering.
  • De som har kjøpt blokkleilighet på minst 80 m2 legger noe mer vekt på rom, planløsning og utforming enn småhuskjøperne og de som kjøpte mindre blokkleiligheter. På ett punkt har imidlertid alle kjøpergruppene samme høye prioritering: uteplass. 

Innholdsliste

Ønsker du hjelp til å finne den beste solskjermingen til deg og din bolig?

Vi i Lady har et bredt utvalg av løsninger og står klare til å hjelpe deg. Bestill gratis befaring eller kontakt oss dersom du har spørsmål!

Flere artikler
Forbered hjemmet ditt på vårens ankomst

Selv om mars fortsatt kan være kald, begynner solen å gjøre sin tilbakevendende opptreden. Mars bringer med seg håp om lysere dager, mildere temperaturer og tegn på at våren

Få et trivelig hjemmekontor

I takt med økningen av hjemmekontor, har behovet for et trivelig og funksjonelt arbeidsmiljø blitt viktigere enn noensinne. Nå skal vi se nærmere på hvordan optimal innvendig solskjerming kan

Reduser energiforbruket med solskjerming

Visste du at du kan spare strøm med solskjerming? Når vintermånedene setter inn og kulden sniker seg inn, er det ikke bare behagelig oppvarming som står øverst på listen