Skal jeg velge utvendig eller innvendig skjerming av mine vinduer?

Trepersienner

Når du skal velge solskjerming til boligen, må du ta stilling til om du ønsker en innvendig eller en utvendig løsning. Dette valget er ikke alltid så lett, og det blir ikke enklere av at det stadig blir flere produkter å velge mellom.

Vi tror ikke nødvendigvis det finnes kun ett riktig valg når det kommer til solskjerming. Når vi gir råd om valg av solskjerming, tar vi både kundens egne ønsker og boligens forhold med i betraktningen.

Hva fungerer egentlig best?

Svaret på dette er egentlig ganske enkelt. Utvendig skjerming er bedre for å holde varmen ute om sommeren, mens innvendig skjerming bedre holder varmen inne om vinteren. Når det kommer til det å holde solen unna, kan vi garantere at både utvendig og innvendig solskjerming gjør en god jobb! Det ligger vel kanskje litt i navnet?

Forklaringen på at utvendig skjerming er best for å holde solen ute, er at solen gir fra seg varme først når den treffer en gjenstand. Hvis du har utvendig skjerming vil derfor persiennen være det første solen treffer. Denne vil absorbere en del av varmen, og dermed redusere varmen som treffer ruten betraktelig. Har du derimot skjermingen på innsiden, vil vinduet være det første solen treffer. Vinduet vil da fungere som en naturlig varmeovn og sende varmen videre inn i rommet.

Lady standard screens

Utvendig skjerming

Utvendig solskjerming gir en rekke valgmuligheter. I dag er det mest vanlig med persiennermarkisersolfilm eller rullegardiner. Vi ser at den tradisjonelle markisen fremdeles er en favoritt blant våre kunder. Stadig flere velger imidlertid screens eller utvendige persienner. I tillegg har motoriserte og automatiserte varianter blitt stadig mer vanlig.

Det er ulikt hvor mye sol forskjellige solskjermingsprodukter stenger ute. Ifølge målinger stenger utvendige persienner og rullegardiner cirka 90 % av varmen ute, mens markiser reduserer varmen som slipper inn med 75 %. Forskjellen mellom disse kan tilsvare mellom tre og fire grader. Når det er snakk om innetemperatur, utgjør dette en merkbar forskjell.

Innvendig skjerming

Av innvendig solskjerming ser vi at rullegardinerpersiennerlamellgardiner og plisségardiner er mest populært. Isolert sett er det dokumentert at persienner fungerer best for å stenge varmen ute. Samtidig er det viktig å velge en form for solskjerming som passer den stilen man har i huset, når man går for en innvendig variant. Da er det fint at de øvrige løsningene også gir god beskyttelse mot varmen.

Dupli

Tykkere duker gir sterkere skjerming

Vi tilbyr innvendig solskjerming med ulik tykkelse. Jo tykkere løsningen du velger er, jo mer varme stenger den ute. Husk at solen gjerne er litt varmere enn vi ser for oss, så det kan være lurt å velge en løsning med en tykkere duk enn det du først hadde tenkt, selv om dette kan bli noe mer kostbart. Solskjerming skal jo tross alt holde solen ute, og da er det kjedelig om løsningen man velger ikke gjør dette i tilstrekkelig grad. Dette er en anbefaling vi ofte gir til våre kunder, og vi ser at de som følger denne gjerne er glade for dette i etterkant.

Trenger du noen gode råd?

Uansett hvilken løsning du er interessert i, anbefaler vi våre kunder å benytte seg av muligheten for en kostnadsfri befaring. Våre dyktige ansatte kan gi gode råd basert på sin fagkunnskap, slik at du får bedre forutsetninger for å treffe et best mulig valg.

Kontakt gjerne en av våre rådgivere dersom du har spørsmål eller det er noe du er usikker på.

Flere nyheter

21. mars: den første “globale solskjermingsdagen

 21. mars 2023 lanserer ES-SO den første “Global Shading Day”. Målet er å gjøre allmennheten og beslutningstakere oppmerksomme på de menneskelige, økologiske og økonomiske fordelene med solskjerming. Å innføre standarder i bygningslovgivningen vil være et

Les mer »