Varmere og våtere sommere  – terrassetak er løsningen

De siste somrene har satt varmerekorder, i tråd med trenden med stadig varmere vær. Med terrassemarkise eller pergola beskytter du deg mot både den mest intense sola og en regnskur.

Fjorårets sommer ga rekordmange dager over 20 dager, såkalte sommerdager. Den forrige rekorden var det sommeren 2018 som hadde. Imellom der satte mange steder varmerekorder i 2019.  Somrene blir ikke bare varmere, de blir også lengre. På Romerike ble det i fjor satt varmerekord for september med 26,3 grader på Gardermoen 8. september. 

Utvendig solskjerming reduserer innetemperatur

Rekordvarme sommerdager gir også rekordvarme stuer og soverom hvis sola får skinne rett på husets vinduer. Med utvendig solskjerming hindrer du effektivt at solstrålene trenger gjennom vinduene og varmer opp huset. Dermed sparer du både strøm og penger ved at du slipper å kjøle ned huset med varmepumpe eller klimaanlegg. Effekten er ganske lik uansett hva slags type utvendig solskjerming du velger:

  • Markiser skjermer for sola. Markiser gir samtidig huset et klassisk utseende. 
  • Med en terrassemarkise eller pergola får du også tak og skygge over uteplassen. En pergola er også et godt utgangspunkt for en utestue du kan benytte i kjøligere perioder, vår og høst.
  • Med utvendige persienner kan du vinkle lamellene slik at du både skjermer for sola og kan slippe inn noe dagslys.
  • Screens er unike ved at duken både gir deg effektiv solskjerming og lar deg beholde utsikten gjennom screensduken. Modellen Zip screen tåler i tillegg svært mye vind.
Formosa MAX

De varme somrene vil bli varmere

Klimaforsker Rasmus Benestad sier til rb.no at de varme somrene vil bli varmere framover:

– For typisk kalde somre vil det ikke være så store endringer fra i dag. Derimot for de varme somrene ser vi at hetebølgene vil bli mye lengre i fremtiden, sa Benestad på en klimakonferanse høsten 2018.

Våtere sommere

Trenden de siste årene er klar, selv om vi vinteren og våren 2022 har hatt svært tørt vær; det blir ikke bare varmere, men også våtere i framtida, skal vi tro forskerne. Sommeren 2019 er et godt eksempel på det. Samtidig som mange steder satte varmerekord, kom det også svært mye nedbør. 

Det er helt etter boka, ifølge Meteorologisk institutt. Når temperaturen øker, kan nemlig luften holde på mer vann, og da vil det også falle ned mer vann; det regner mer når det først regner.

Terrassetak beskytter mot sol og regn

Med stadig flere og varmere sommerdager får du en lengre sesong hvor du kan utnytte uteplassen eller terrassen. Men når både sommersola blir litt vel intens og innimellom bytter plass med regnskurer, sørg for å være forberedt med en godt planlagt uteplass. Med terrassemarkise, terrassetak eller pergola vil du både kunne skape gode skygger under sola og nyte ettermiddagene selv om det kommer en regnskur.

Formosa terrassemarkise

Takmarkise beskytter mot sol

Terrassetak eller vinterhage med glasstak gjør uteplassen lunere. Men samtidig vil et glasstak bokstavelig talt gjøre terrassen til et drivhus når den mest intense sommersola steker. Med en takmarkise kan du skjerme mot sola når det er nødvendig, og ellers la glasstaket stå «åpent». Takmarkiser fra Lady kan monteres både innvendig og utvendig.

Lady har et bredt utvalg innen solskjerming

Ønsker du hjelp til å finne den beste solskjermingen til deg og din bolig? Vi står klare til å hjelpe deg. Bestill gratis befaring eller kontakt oss dersom du har spørsmål!

Innholdsliste

Ønsker du hjelp til å finne den beste solskjermingen til deg og din bolig?

Vi i Lady har et bredt utvalg av løsninger og står klare til å hjelpe deg. Bestill gratis befaring eller kontakt oss dersom du har spørsmål!

Flere artikler
Forbered hjemmet ditt på vårens ankomst

Selv om mars fortsatt kan være kald, begynner solen å gjøre sin tilbakevendende opptreden. Mars bringer med seg håp om lysere dager, mildere temperaturer og tegn på at våren

Få et trivelig hjemmekontor

I takt med økningen av hjemmekontor, har behovet for et trivelig og funksjonelt arbeidsmiljø blitt viktigere enn noensinne. Nå skal vi se nærmere på hvordan optimal innvendig solskjerming kan

Reduser energiforbruket med solskjerming

Visste du at du kan spare strøm med solskjerming? Når vintermånedene setter inn og kulden sniker seg inn, er det ikke bare behagelig oppvarming som står øverst på listen