Gjør uteplassen til en grønn oase

Markise_liggende_1_hovedbilde

Kan du «flytte» terrassen eller balkongen fra Romerike til Middelhavet? Med grønne planter skaper du stemning på uteplassen.

Når sommeren nærmer seg, er det på tide å gjøre klar uteplassen. Terrassebord bør skures, møbler settes fram. Og kanskje oppdager du at ingen kom på å rense grillen etter forrige utemiddag sist høst.

Hvordan du pynter uteplassen og hva slags stil du skaper, er selvsagt opp til deg. Noen liker en minimalistisk stil, andre snekrer utemøbler av gamle jernbanepaller. For mange vil grønne bidrag i form av planter og blomster skape den perfekte stemningen.

Hvorfor ikke gjøre om hele uteplassen til en smak av Middelhavet? Her får du noen tips. 

Skap et lunt klima

Skal du skape en middelhavsstemning, bør det være godt og varmt på uteplassen, både for deg og plantene. En balkong kan gjøres lunere ved et rekkverk eller innglassing, mens du på en terrasse kan skape den perfekte oasen med et terrassetak og skyvedører i glass. På de aller varmeste dagene kan du regulere temperaturen med en takmarkise på glasstaket og ved å åpne skyvedørene.

Potter og terrassekasser

Med potter kan du skape en stil, enten du velger klassiske teraccottapotter i leire eller mer økonomiske varianter. Terrassekasser med sommerblomster kan henges på rekkverket på en balkong eller veranda. På en litt større uteplass kan du bruke plantekasser og lage en liten «hage» på uteplassen. Slike plantekasser kan du kjøpe med hjul, slik at de enkelt kan flyttes.

Gamle tønner kan også fungere fint som alternative potter for den som har god plass.

Bruk middelhavsplanter

Vil du ha middelhavsstemning på terrassen? På hagesentre kan du på våren få tak i planter som sitron, lavendel, fiken, myrt og kiwi. Ønsker du mer klassiske sommerblomster, prøv pelargonia, margeritter eller petunia.

                @Arcticgardener viser deg sin middelhavsoase på Instagram.

Slyngplanter

En klatrende slyngplante skaper middelhavsstemning, og lar deg kombinere moderne solskjerming med stilen fra den klassiske, historiske pergoalen, et reisverk av tre, dekket med nettopp slynplanter. Prøv klematis, klokkeranke (cobea) eller pasjonsblomst som vokser raskt og brer seg utover uterommet.

Hvorfor ikke store planter hvis du har stor plass? Her fra Instagram-kontoen @arcticgardener

Grønne planter på små balkonger

Hva med den som har liten plass på balkongen? Planter kan klippes og trimmes ned, ettersom de vokser seg større utover sommeren. Men om du har begrenset med plass, prøv planter som ikke vokser så fort, som sitrontre, oliven og terrassepalmer. 

Tipsene er hentet fra artikkelen «Slik får den du perfekte middelhavsbalkongen»

Lady har et bredt utvalg innen solskjerming

Ønsker du hjelp til å finne den beste solskjermingen til deg og din bolig? Vi står klare til å hjelpe deg. Bestill gratis befaring eller kontakt oss dersom du har spørsmål! 

Flere nyheter

Tidløs solskjerming

I en verden der trender stadig forandrer seg, er det noe betryggende med valg som står tidstesten og alltid er aktuelle. Når det gjelder solskjerming,

Les mer »