Du kan trolig spørre en hvilken som helst vindusprodusent om hva som er den mest markante trenden innenfor vindusmarkedet for tiden og få ganske likt svar fra alle sammen. Nemlig at flere og flere vil ha store vinduer for å få mest mulig dagslys inn og oppnå den aller beste utsikten innenfra.
Det er imidlertid én stor ulempe ved å ha store vinduer. For på samme tiden som du slipper inn mye dagslys, slipper du også inn svært mye varme fra solen. Det kan nærmest bli uutholdelig på varme sommerdager, og er trolig aller mest problematisk i nye boliger som er svært tette og godt isolerte.
For å hindre at solen gjør det ubehagelig varmt innendørs, er det svært effektivt å investere i en utvendig solskjermingsløsning. Det er den soleklart mest effektive måten å stoppe oppvarming fra solen på – ganske enkelt fordi utvendig solskjerming forhindrer det meste av solen å komme inn i huset i det hele tatt.
Må ikke være persienner eller markiser
Det er imidlertid mange som forbinder utvendig solskjerming med kraftige persienner eller markiser og tenker at det ikke er noe de ønsker seg på huset. I så fall bør du merke deg ordet screens med det aller første. Da snakker vi om en elegant og diskré solskjermingsløsning som skjermer meget mot både varme, lys og innsyn. De kan faktisk reflektere så mye som inntil 90 % av solvarmen. Det kommer du garantert til å merke når solen steker som verst. På samme tid beholder du godt utsyn innenfra.
For å forklare hvordan screens virker, kan vi litt enkelt forklart sammenlikne den med rullegardiner. Når de ikke er brukt ligger de innrullet i en kassett, godt beskyttet mot påkjenninger fra vær og vind. Avhengig av hvordan huset ditt er bygget kan kassetten være montert utenpåliggende eller integrert i fasaden/vegglivet. I sistnevnte tilfelle er den så å si usynlig. Har du planer om å skifte kledning eller gjøre noe med vinduene og samtidig skaffe screens, bør du absolutt undersøke muligheten for en integrert løsning.
Når du har behov for å senke ned en screen for å skjerme deg mot solen rulles duken ut ved hjelp av et skinnesystem på begge sider av vinduene. Skinnesystemet sørger for at duken holder seg stram slik at det blir helt tett på sidene og duken ikke kan blafre eller bevege på seg. Skulle det blåse, tåler de svært mye vind uten å ta skade. Prinsippet bak systemet kan minne litt om en glidelås, og derfor kalles ofte denne typen solskjerming for ZIP-screens.
Styring og automatikk
Screens kan betjenes på ulike måter, enten du vil bruke manuell sveiv eller motor. Med motor kan du dessuten velge mellom kabelbundet styring med eller uten brytere eller motor med fjernkontroll. Trådløs styring med fjernkontroll er både praktisk og reduserer behovet for å trekke kabler.
Det aller beste er imidlertid å gå for automatisert styring. Da får du blant annet følgende fordeler:
- De senkes når solsensoren registrerer sol og gjør at boligen opprettholder best mulig temperatur.
- Ved kraftig vind og regn vil dukene trekkes opp, noe som beskytter dem mot skader og svekkelser.
Du kan til og med programmere dem til å senkes når mørket senker seg utenfor og du skrur på lysene inne. På den måten begrenser du innsyn utenfra.