Innvendig eller utvendig solskjerming?

Plisségardiner

Når Prognosesenteret spør boligeiere hva de vil prioritere neste gang de skal kjøpe bolig, kommer det frem at innslipp av naturlig lys er noe av det viktigste. I mange tilfeller betyr dette at de ønsker seg flere eller større vinduer. Naturlig lys har en rekke positive effekter for oss mennesker, men ulempene er også til stede. Sollyset kan fort gjøre at det blir veldig varmt innendørs, og det vil også kunne være sjenerende om du skal se på TV eller sitte foran PC-en. I sommerhalvåret kan det bli så mye lys at du sliter med å få sove om kvelden. Det er da solskjerming kommer inn i bildet, men skal du velge innvendig eller utvendig?

Innvendig eller utvendig solskjerming bestemmes ut fra hva du vil skjerme deg for

I valget mellom ut- eller innvendig solskjerming bør du i hovedsak tenke på hva du vil skjerme deg for. Er det først og fremst varmen fra solen du vil stoppe? Da er utvendig solskjerming det beste valget. Det er jo tross alt mest effektivt å stoppe varmen før den kommer inn i huset. Utvendige persienner kan for eksempel stoppe opp til 90 % av sollyset — det har mye å si for innetemperaturen. 

Hvis behovet først og fremst er å skjerme for sterkt sollys eller begrense innsyn utenfra, får du en vel så god løsning ved å velge innvendig solskjerming. 

Skal du ha utvendig solskjerming, kan du velge mellom zipscreens, markiser og utvendige persienner. Når det kommer til innvendig solskjerming, går det hovedsakelig i rullegardiner, lamellgardiner, plissé-/duettgardiner og persienner.

Aluminiumspersienner

Solskjerming med styring og automatikk

For både innvendige og utvendige løsninger kan du velge mellom ulike typer styring og automatikk. Automatikk innebærer at solskjermingen styres av sol- og vindforhold, regn eller temperatur. Det er ofte også mulig å koble solskjermingen til ulike smarthussystemer.

Hvilken løsning går du for?

Dette er en bearbeidet versjon av en artikkel først publisert i Boligkanalen.

Flere nyheter

21. mars: den første “globale solskjermingsdagen

 21. mars 2023 lanserer ES-SO den første “Global Shading Day”. Målet er å gjøre allmennheten og beslutningstakere oppmerksomme på de menneskelige, økologiske og økonomiske fordelene med solskjerming. Å innføre standarder i bygningslovgivningen vil være et

Les mer »