Alle boliger er delt opp i ulike rom av en ganske enkel grunn – nemlig at vi bruker dem til forskjellige ting. Det har konsekvenser for blant annet hvordan vi møblerer dem, hvilke farger vi har på veggene og hva slags gulv vi velger. Noe du kanskje ikke har reflektert så nøye over, er at du også har behov for ulike typer sol- eller innsynsskjerming i de ulike rommene. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvilke typer innvendig solskjerming som egner seg til boligens ulike rom.
Lamellgardiner kan være et godt valg i stua
I stua har du gjerne boligens største vinduer, og innslippet av sollys blir derfor stort. Dette kan være helt perfekt i noen sammenhenger, men plagsomt i andre, for eksempel hvis du skal lese, se på TV eller sitte foran datamaskinen når du jobber hjemmefra. Da er du avhengig av en solskjermingsløsning som både er fleksibel og enkel å betjene, og lamellgardiner er ofte et godt valg. Med lameller kan du justere innslippet av lys på en veldig enkel måte, enten du bare vil ta brodden av sollyset for å lese eller trenger mye skygge for å kunne se på TV. Lamellgardiner har dessuten et moderne preg og gjør lite ut av seg når de ikke er i bruk. Denne typen solskjerming er også en god løsning dersom du har store vinduer i et rom, da de er enkle å håndtere uansett størrelse.
Les også: Forskjellen mellom innvendig og utvendig solskjerming
Spesielle behov på kjøkkenet
Solskjerming på kjøkkenet er litt annerledes enn mange andre rom i huset, for her skal ikke solskjerming bare ivareta behovet for å skjerme oss selv fra solen. Minst like viktig er nemlig å forhindre at sollyset gjør skade på maten som oppbevares på benken og i skap. Derfor er det viktig å vurdere hvor sollyset kommer inn, og montere solskjerming for å sikre at ting som fruktkurver, brødbokser og lignende blir godt tildekket.
På kjøkkenet har du dessuten en utfordring du ikke har i andre rom, nemlig at stekeos setter seg på de ulike overflatene i rommet. Det gjelder selvsagt også den innvendige solskjermingen, og derfor gjør du lurt i å velge en type solskjerming som er enkel å rengjøre. I så måte er klassiske persienner laget av tre eller aluminium et godt valg, men plissé- og rullegardiner kan også fungere. I så fall er det viktig at du velger typer som er mulig å vaske med vann og svamp eller klut.
Innvendig solskjerming for et mørkt soverom
På soverommet er det som regel et poeng å få det mørkt, noe som er spesielt viktig i de lyseste månedene når solen står oppe det meste av døgnet. En god løsning for å få dette til, er å bruke rullegardiner. For å få det helt mørkt bør du velge en tett duk som slipper lite eller null lys gjennom. Det er dessuten viktig å ha rullegardiner som passer perfekt til vinduet. Med glipper på sidene forsvinner forholdsvis mye av effekten — det er ikke store gliper som skal til for at det blir ganske lyst på rommet selv om rullegardinene er nede. Det kan også være irriterende og plagsomt for dem som er ømfintlige for lys.
Solskjerming for lite innsyn på badet
Har du vindu på badet, er du trolig mest opptatt av å skjerme deg selv for innsyn. Det kan du for eksempel ordne med lamellgardiner, rullegardiner eller plisségardiner. Med et godt ventilert bad er det heller ikke noe risiko for at gardinet ødelegges av damp eller fukt som oppstår når du dusjer eller bader. Har du vinduet i dusjsonen eller andre steder det kan forekomme vannsprut, er det imidlertid bedre å gå for folie på selve glasset. Velger du en lys folie slippes lyset gjennom samtidig som ingen kan se inn.
Utvendig solskjerming for å stoppe varme i et rom
Er det helst solvarmen du vil stoppe? De ulike typene innvendig solskjerming er alle gode valg for å stoppe selve lyset fra solen i å nå inn i huset. Er det derimot varmen fra solen du helst vil stoppe, kan det hende du heller bør vurdere utvendige solskjermingsprodukter. Det er nemlig mye mer effektivt å stoppe solstrålene på utsiden av huset enn på innsiden, slik du gjør med innvendig solskjerming. Utvendige produkter som screens og markiser er svært effektive for å stoppe solvarmen, og finnes i en rekke ulike utførelser. Særlig har screens blitt svært populært de siste årene, blant annet fordi de er diskrete og gir stor grad av fleksibilitet.