Innvendig eller utvendig solskjerming?

Når Prognosesenteret spør boligeiere hva de vil prioritere neste gang de skal kjøpe bolig, kommer det frem at innslipp av naturlig lys er noe av det viktigste. I mange tilfeller betyr dette at de ønsker seg flere eller større vinduer. Naturlig lys har en rekke positive effekter for oss mennesker, men ulempene er også til stede. Sollyset kan fort gjøre at det blir veldig varmt innendørs, og det vil også kunne være sjenerende om du skal se på TV eller sitte foran PC-en. I sommerhalvåret kan det bli så mye lys at du sliter med å få sove om kvelden. Det er da solskjerming kommer inn i bildet, men skal du velge innvendig eller utvendig?

Innvendig eller utvendig solskjerming bestemmes ut fra hva du vil skjerme deg for

I valget mellom ut- eller innvendig solskjerming bør du i hovedsak tenke på hva du vil skjerme deg for. Er det først og fremst varmen fra solen du vil stoppe? Da er utvendig solskjerming det beste valget. Det er jo tross alt mest effektivt å stoppe varmen før den kommer inn i huset. Utvendige persienner kan for eksempel stoppe opp til 90 % av sollyset — det har mye å si for innetemperaturen. 

Hvis behovet først og fremst er å skjerme for sterkt sollys eller begrense innsyn utenfra, får du en vel så god løsning ved å velge innvendig solskjerming. 

Skal du ha utvendig solskjerming, kan du velge mellom zipscreens, markiser og utvendige persienner. Når det kommer til innvendig solskjerming, går det hovedsakelig i rullegardiner, lamellgardiner, plissé-/duettgardiner og persienner.

Solskjerming med styring og automatikk

For både innvendige og utvendige løsninger kan du velge mellom ulike typer styring og automatikk. Automatikk innebærer at solskjermingen styres av sol- og vindforhold, regn eller temperatur. Det er ofte også mulig å koble solskjermingen til ulike smarthussystemer.

Hvilken løsning går du for?

Dette er en bearbeidet versjon av en artikkel først publisert i Boligkanalen.

Innholdsliste

Ønsker du hjelp til å finne den beste solskjermingen til deg og din bolig?

Vi i Lady har et bredt utvalg av løsninger og står klare til å hjelpe deg. Bestill gratis befaring eller kontakt oss dersom du har spørsmål!

Flere artikler
Forbered hjemmet ditt på vårens ankomst

Selv om mars fortsatt kan være kald, begynner solen å gjøre sin tilbakevendende opptreden. Mars bringer med seg håp om lysere dager, mildere temperaturer og tegn på at våren

Få et trivelig hjemmekontor

I takt med økningen av hjemmekontor, har behovet for et trivelig og funksjonelt arbeidsmiljø blitt viktigere enn noensinne. Nå skal vi se nærmere på hvordan optimal innvendig solskjerming kan

Reduser energiforbruket med solskjerming

Visste du at du kan spare strøm med solskjerming? Når vintermånedene setter inn og kulden sniker seg inn, er det ikke bare behagelig oppvarming som står øverst på listen