Pergola

Solid og fleksibelt terrassetak

Pergola med lameller i aluminium

Med aluminiumslameller i taket får du samme funksjonalitet som utvendige persienner. Du kan velge å stenge taket helt eller vinkle lamellene slik at du slipper gjennom akkurat passe mye dagslys, samtidig som du skjermer for direkte sollys.

Et tak med aluminiumslameller tåler mye vær, men også her kan du velge å la automatikken trekke inn/stenge lamellene. 

Pergola er effektiv utvendig solskjerming

En pergola er, i likhet med Ladys andre produkter innen utvendig solskjerming, den aller mest effektive måten å skjerme stuer og andre rom for uønsket oppvarming fra en stekende sommersol. Grunnen er så enkel som at utvendig solskjerming stopper solstrålene før de trenger gjennom vinduet. Det betyr at en pergola med solskjerming i taket vil kunne redusere varmeinnslippet gjennom vinduene med inntil 90 prosent, sammenliknet med hvis solen hadde stått rett på vinduet.

Pergola eller glasstak?

Et produkt beslektet med pergola er Ladys glasstak. Med et glasstak vil du ha en overbygd uteplass hvor du tar vare på dagslyset, mens du samtidig er beskyttet mot nedbør. Det kan være kjekt hvis du har utemøbler med puter og annet som du ønsker ikke skal bli vått om det kommer en regnskur. Glasstaket kan kombineres med solskjerming i form av integrert markiseduk, enten under eller over glasset.

Bygg utestue med pergola

En pergola vil også være et godt utgangspunkt for en lun utestue som en mer permanent konstruksjon og gi den en uteplass du kan bruke nesten uansett vær. Ved å supplere terrassetaket fra pergolaen med levegger, screens eller glassvegger, vil du ha et uterom eller en hagestue du kan bruke gjennom både vår, sommer og høst.

Pergola og byggeregler

En pergola på mindre enn 15 kvadratmeter er i utgangspunktet ikke søknadspliktig. Sjekk for sikkerhets skyld lokale byggeregler og være nøye med å beskrive tiltaket om du skal spørre om råd i kommunen. Husk at en «pergola» slik vi definerer den, kan skille seg fra en byggesaksbehandlers definisjon.

En pergola «hos byggesak» er ofte definert som en åpen konstruksjon uten tak og er som regel ikke søknadspliktig. Konstruksjonen skal heller ikke regnes som del av bebygd areal. 

Pergolaens historie - fra hengende hage til moderne solskjerming

Pergola er en tusenårgammel konstruksjon av reisverk med vegger og tak av vinranker eller rosebusker. La deg inspirere av historien når du bygger din nye uteplass med en moderne pergola.

Store Norske Leksikon definerer pergola som et byggverk av stolper eller søyler overbygd med stokker eller bjelker lagt med åpne mellomrom, som regel beregnet på å bli overgrodd av slyngplanter. Det kan tjene som lysthus eller omramming av en hagegang. 

Pergola betyr løvhytte

Navnet «pergola» kommer fra latin og betyr ifølge Store Norske Leksikon opprinnelig «løvhytte». I dag brukes pergola om ulike typer overbygg, som regel i forlengelsen av en husvegg. En moderne variant er ofte konstruert med profiler i aluminium.

 

 

Samme regler for pergola på Romerike og i Oslo?

Hvis konstruksjonen dekkes med et tak, vil den i denne sammenhengen ikke lengre regnes som en «pergola», men som en åpen, overbygget konstruksjon. Om denne konstruksjonen er mindre enn 15 kvadratmeter, vil den vanligvis ikke være søknadspliktig, og det skal ikke regnes inn i bebygd areal på tomten. 

Er det overbygde arealet på terrassen over 15 kvadratmeter, kan det være at pergolaen er søknadspliktig. Siden det kan sies å være et definisjonsspørsmål om en pergola med foldeduk, markiseduk eller lameller er en «åpen» eller «overbygget» konstruksjon, anbefaler vi at du sjekker med kommunen din på forhånd. Husk at reglene kan variere noe fra kommune til kommune, om du bor på Lillestrøm, Fetsund, i Oslo eller andre steder.

Husk også at selv om konstruksjonen i seg selv ikke er søknadspliktig, må du likevel sørge for at tiltaket ikke kommer i konflikt med planformål, plankart eller planbestemmelser om blant annet byggegrenser, avstandskrav og utnyttelsesgrad for eiendommen.

Pergola med grønne planter

Vi i Lady skal sørge for at du får gode råd og service når du velger tak til terrassen. Når pergolaen er på plass, gi uteplassen din personlige stil. Ett alternativ er å la deg inspirere av tidligere tiders pergola, med grønne planter. Hva med jordbærplanter hengende i krukker eller klatreplanter i den solide konstruksjonen?

1

Gratis befaring

På befaring avdekker vi dine behov og tar mål som sikrer en optimal leveranse. Målene er det vi som er ansvarlige for.

2

Tilbud

Du mottar et uforpliktende tilbud fra oss med gyldighet I 30 dager. Dette mottar du enten der og da, eller kort tid etter befaringen.

3

Bestilling

Ved bestilling faktureres 50% av beløpet. Når denne er innbetalt settes produktene tiI bestilling. Leveransetiden er normalt for innvendige produkter 2-3 uker, for utvendige produkter er leveringstiden 4-6 uker. Leveringstiden er tiden det tar å få varene levert til oss. I høysesong kan disse tidene være lengre.

4

Montering

Når produktet er ankommet blir du tildelt en montør. Vedkommende kontakter
deg for å avtale tid for montering. Monteringstiden er normalt på 1-3 uker. I høysesong kan disse tidene være lengre.
Når montasjen er utført betales
resterende av bestillingen.

Gratis befaring

Valg
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hvis service, garanti eller annet. Klikk her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få våre beste solskjermingstips og -råd rett i innboksen. Du vil også være den første til å motta gode tilbud og annen nyttig informasjon. 

500,- i gavekort ved påmelding av nyhetsbrev

"*" indicates required fields

Personvern
This field is for validation purposes and should be left unchanged.