Vedlikehold og rengjøring av utvendig solskjerming

Utvendig solskjerming

Når du har investert i utvendig solskjerming, er det viktig at du også vet hvordan du skal ta vare på produktene slik at de holder seg fine år etter år. Her gir vi deg våre beste tips til hvordan du enkelt kan rengjøre og vedlikeholde dine utvendige solskjermingsprodukter.

Slik vedlikeholder du dine markiser

Terrasse- og vindusmarkiser blir utsatt for nedbør, støv, pollen, eksos, fuglemøkk og bøss fra trær. Over tid kan dette synes på duken i form av flekker, skjolder eller grønske.

Noe av det beste vedlikeholdet gjør du hver gang du bruker markisen, og det er å la den tørke før du ruller den opp. En våt, sammenrullet markiseduk er nemlig grobunn for muggsopp. Hvis duken er blitt utsatt for regn, og du likevel er nødt til å rulle den opp, anbefaler vi at du ruller den ut igjen så snart du har mulighet.

I Lady Solskjerming anbefaler vi at du vasker markiseduken ofte, minst én gang i året, for eksempel i begynnelsen eller slutten av sommersesongen. Jo oftere du gjør det, jo bedre er det. Hvis du har latt markisen stående ute lenge, anbefaler vi at du spyler den forsiktig og lar den tørke helt før du ruller den opp. Slik fjerner du mye biologisk materiale som pollen og planterester, noe som reduserer sjansen for at muggsopp begynner å vokse i den opprullede duken.

Vindusmarkiser

Hvordan rengjøre terrasse- og vindusmarkiser

For å fjerne lette flekker kan du bruke mildt såpevann. Du kan bruke hageslangen til å spyle av såpen, men vi anbefaler ikke bruk av høyttrykksspyler eller hard skrubbing. Det kan ødelegge dukens impregnering. For nøyere rengjøring av vanskeligere flekker og grønske, kan du bruke et produkt spesielt beregnet på markiseduk.

Les mer om terrassemarkiser her.
Les mer om vindusmarkiser her.

Slik vedlikeholder du dine screens

Med utvendige screens får du en stilren og tidløs fasade. Våre screens, inkludert Lady Smart Zip Screen, er robuste og tåler det meste av vær og vind. De er ikke like utsatt for smuss og bøss som markiser, men over tid vil de likevel bære preg av vær og vind. For å ta vare på screens på best mulig måte, og samtidig forlenge levetiden, bør du sørge for å vaske dem minst én gang i året. I tillegg til at skitt og møkk påvirker levetiden, ødelegger det også det flotte, stilrene uttrykket de gir.

Som med markiser er det viktig å la screenduken tørke før du trekker den opp, slik at risikoen for muggsopp minsker.

Hvordan vaske screens

Screens vasker du enkelt når de er trukket helt ned med en klut og litt mildt såpevann. Bruk gjerne Zalo eller at annet fettløsende oppvaskmiddel. Husk å la duken tørke helt før du ruller den opp igjen. Det er også viktig at du ikke vasker den hvis det er frost ute.

Les mer om screens her.

Utvendige Persienner

Slik vedlikeholder du utvendige persienner

Utvendige persienner er heller ikke like værutsatt som markiser, ettersom de henger vertikalt på vinduet. Likevel er det lurt å vaske dem én gang i året, da støv, eksos og pollen kan legge seg på lamellene.

Hvordan vaske utvendige persienner

De utvendige persiennene er enklest å vaske når de er åpne. Da kommer du til i alle små kriker og kroker uten at du trenger å vaske i flere runder. Det kan være fristende å ty til høytrykksspyleren, men vi anbefaler på det sterkeste at du lar være! Den vanlige hageslangen holder lenge. Her kan du gjerne bruke litt sterkere vaskemiddel enn Zalo. For eksempel vil et vaskemiddel beregnet på bil gjøre jobben og gi et godt resultat.

Les mer om utvendige persienner her.

Spesialprodukt for vedlikehold av utvendig solskjerming

Lady Solskjerming kan hjelpe deg med spesialprodukter til vedlikehold av utvendige solskjermingsprodukter. 

For rengjøring anbefaler vi Tex’ Aktiv Clean
Produktet fjerner enkelt vanskelige flekker og dårlig lukt i hageputer, markiseduker, screens og parasoller. Produktet virker svært dypt, og din utvendige solskjerming blir god som ny!

Tex’ Aktiv Clean kan kjøpes i vår butikk.
Pris: kr 239,-

For impregnering anbefaler vi Tex’ Aktiv Guard.
Produktet er fordelaktig å bruke etter dyp rens av tekstiler. Tex’ Aktive Guard danner en smuss- og vannavstøtende barriere som gjør at dine solskjermingstekstiler holder seg fine lenge. Produktet er fargeløst og enkelt i bruk.

Tex’ Aktiv Guard kan kjøpes i vår butikk.
Pris: kr 399,-

Lady hjelper deg gjerne!

Har du spørsmål om vedlikehold og rengjøring av din utvendige solskjerming? Vi i Lady Solskjerming hjelper deg gjerne! Husk også at vi kan hjelpe deg med reparasjoner og utskifting av solskjermingen.

Kontakt oss her.

Flere nyheter

21. mars: den første “globale solskjermingsdagen

 21. mars 2023 lanserer ES-SO den første “Global Shading Day”. Målet er å gjøre allmennheten og beslutningstakere oppmerksomme på de menneskelige, økologiske og økonomiske fordelene med solskjerming. Å innføre standarder i bygningslovgivningen vil være et

Les mer »