Tenk på solskjerming når du bygger terrasse

Terrasse

Når du skal bygge deg en ny terrasse eller utvide og rehabilitere en eksisterende, må du tenke gjennom mange ting og gjøre en god jobb med å planlegge prosjektet. Ellers risikerer du å uteglemme viktige ting. Når terrassen er ferdig er det nemlig ikke alltid like enkelt å gjøre endringer for å få det slik du vil.

De typiske tingene du gjerne vil være opptatt av er størrelse, utforming, fundamenteringsmetoder, trapper og rekkverk. Men også andre ting kan være verdt å ta med i planleggingen – for eksempel solskjerming. Gjør du en god jobb med å planlegge solskjermingen får du den best mulige løsningen som for skygge på terrassen når solen steker mens du skal spise grillmaten eller lese en bok.

Terrassemarkiser

Velger du en klassisk terrassemarkise trenger du ikke nødvendigvis ta spesielle hensyn når det gjelder selve terrassekonstruksjonen. De festes nemlig i husveggen og bærer seg selv ved hjelp av kraftige armer. Derfor medfører det ikke ekstra vekt på selve terrassen. 

Det du først og fremst skal tenke på er at du har godt feste i veggen og at vinduer, dører eller andre ting ikke står i veien for monteringen. Det kan faktisk være at du må endre plassering av eller høyde på terrassen for å få det til. 

Dessuten bør du selvsagt også tenke gjennom når og hvor solen treffer terrassen i løpet av dagen, slik at du får plassert markisen på en måte som gjør at den skjermer best mulig for solen når du trenger det. Størrelsen på markisen kontra terrassen har også betydning. Vil du at den skal dekke så mye som mulig av terrassen kan det enten være du må bygge større eller mindre – eller velge markise i en annen størrelse. En liten dose planlegging skader altså ikke.

Sotezza takmarkise

Takmarkiser for glasstak

Planlegger du å bygge terrasse med tak, pergola eller liknende, bør du også være klar over at det finnes takmarkiser. Det vil si markiser som enten monteres på oversiden eller undersiden av taket. Går du for en slik løsning kan det være smart å sjekke tilgjengelige dimensjoner og bredder i forkant – så er du sikker på at du ikke kommer i en situasjon der markisen akkurat ikke passer til taket du har bygget.

Bygger du med tak må du være klar over at vekten og belastningen på terrassen øker. Du kan ikke uten videre understøtte det med stolper som hviler på selve terrassedekket – det er nemlig ikke sikkert at konstruksjonen tåler vekten. Det beste er å fundamentere stolpene til bakken på samme måte som du fundamenterer resten av terrassen. Bygger du tak over en eksisterende terrasse kan det være du må fjerne deler av dekket for å gjøre fundamenteringen på riktig måte.

Velger du i tillegg skyvedører eller levegger i kombinasjon med taket, øker selvsagt vekten og behovet for solid fundamentering enda mer. Er du usikker på hvordan du skal håndtere dette, bør du ta kontakt med fagfolk som kan hjelpe deg.

Husk på strømmen

Moderne markiser står ikke tilbake for andre ting i hjemmet når det kommer til teknologi. De finnes flere muligheter for styring av markisene. Enten du velger en enkel løsning basert på bryter eller mer automatiserte løsninger, må du ta hensyn til at strømmen skal frem. 

Det er svært lurt å diskutere dette med solskjermingsleverandøren eller en elektriker på forhånd. Viser det seg for eksempel at den beste måten å trekke kabler på er å gå under terrassen, er det unektelig dumt å stå der med en ferdig terrasse.

Vil ha minst mulig kabling til markisene bør du gå for en løsning med styring via fjernkontroll. Da trenger du kun kabling til motoren og eventuelt en sol- og vindvakt. Disse er plassert i kassetten på husveggen og er som regel forholdsvis enkle å trekke strømmen frem til.

 

Kontakt oss gjerne for mer informasjon om solskjerming.

Flere nyheter

21. mars: den første “globale solskjermingsdagen

 21. mars 2023 lanserer ES-SO den første “Global Shading Day”. Målet er å gjøre allmennheten og beslutningstakere oppmerksomme på de menneskelige, økologiske og økonomiske fordelene med solskjerming. Å innføre standarder i bygningslovgivningen vil være et

Les mer »