Solskjerming eller soldempende glass?

Lady standard zip screen

Det finnes flere måter å begrense solas oppvarming av boligen på. Her gir vi deg en innføring i soldempende glass, og hvordan denne løsningen virker sammenlignet med tradisjonell solskjerming.

Hvis du har fulgt litt med i vindusmarkedet, har du kanskje lagt merke til at flere av vindusprodusentene tilbyr det som kalles soldempende glass. Tanken bak dette er ganske enkelt å bygge solskjermingen inn i glasset, og på den måten redusere eller eliminere behovet for tradisjonelle solskjermingsprodukter som monteres inn- eller utvendig.

Selve betegnelsen «soldempende» er imidlertid litt misvisende. For det er egentlig ikke solstrålene som sådan som dempes, men snarere varmen fra solen. Derfor er det egentlig mer riktig å snakke om varmedempende glass. Standardglass med soldemping påstås å kunne stoppe ca. 50 % av solvarmen, men det er også mulig å få glass som stopper opptil 75 % av varmen.

Det er imidlertid viktig å være klar over en viktig sak; jo bedre sol- eller varmedemping du velger, dess mørkere blir glasset.Dermed får du mindre innslipp av lys, og det er en egenskap du ikke kan påvirke eller endre. Det er med ande ord akkurat like mørkt uansett om solen steker eller regnet hamrer mot glasset. Det blir ikke alltid like tydelig kommunisert av vindusprodusentene, men slik er det altså.

Velg en mer fleksibel løsning

Sol- eller varmedempende glass kan absolutt ha mye for seg, for eksempel på vinduer der tradisjonell solskjerming er krevende eller kostbart å montere. På de fleste andre vinduer vil vi imidlertid påstå at dedikerte solskjermingsprodukter er et bedre valg. 

For det første gir det deg muligheten til å velge mer effektive løsninger enn soldempende glass kan tilby. Både screens og utvendige persienner kan for eksempel stoppe inntil 90 % av solstrålene og bidrar vesentlig til å holde en behagelig innetemperatur. Med integrerte screens får du dessuten en tilnærmet usynlig løsning som er svært elegant.

For det andre er de vesentlig mer fleksible, og du kan regulere dem akkurat slik du vil. De færreste vil vel ha solskjermingen nede når det ikke er et eneste spor av sol på vinduet, slik du i praksis må med soldempende glass. Dedikerte solskjermingsprodukterfor både inn- og utvendig montering kan dessuten styres automatisk i kombinasjon med sensorer som registrerer sol, vind og regn. Når solen treffer vinduet, aktiveres solskjermingen, og skulle det begynne å regne trekkes den automatisk inn eller opp på riktig måte.

Det er dessuten mulig å betjene solskjermingen med stemmestyring, fjernkontroll og app på smarttelefon eller nettbrett. Du kan til og med programmere dem til å senkes når det blir mørkt ute og du skrur på lysene inne. På den måten begrenser du innsyn utenfra.

Duo rullegardiner

Inn- eller utvendig solskjerming?

I valget mellom inn- eller utvendig solskjerming, bør du i hovedsak tenke på hva du vil skjerme deg for. Vil du aller helst stoppevarmen fra solen, er utvendig solskjerming det beste valget. Det er jo tross alt mest effektivt å stoppe varmen før den kommer inn i huset. I dag er screens blant de mest populære løsningene for utvendig solskjerming, men utvendige persienner og markiser er også gode valg.

Har du derimot størst behov for å skjerme deg for sterkt sollys eller begrense innsyn utenfra, er det vel så bra å gå for en innvendig løsning. Både rullegardiner lamellgardiner, plissé-/honeycellgardiner og innvendige persienner er gode valg for innvendig solskjerming.Samtidig er ikke dette et enten/eller-valg – kombinasjoner av innvendig og utvendig solskjerming er nemlig fullt mulig. Det kan særlig være fornuftig på vinduer som er utsatt for sterkt sollys.

Ønsker du mer informasjon om utvendig eller innvendig solskjerming?

Lady leverer både utvendige og innvendige solskjermingsløsninger. Les mer om hva vi tilbyr innen utvendige og innvendige solskjermingsløsninger, eller bestill en uforpliktende befaring.

Flere nyheter

21. mars: den første “globale solskjermingsdagen

 21. mars 2023 lanserer ES-SO den første “Global Shading Day”. Målet er å gjøre allmennheten og beslutningstakere oppmerksomme på de menneskelige, økologiske og økonomiske fordelene med solskjerming. Å innføre standarder i bygningslovgivningen vil være et

Les mer »