Slik rengjør og vedlikeholder du innvendig og utvendig solskjerming

Trepersienner

Når du har fått på plass innvendig og utvendig solskjerming er det viktig at du også vet hvordan du skal ta vare på produktene slik at de holder seg fine år etter år. Her gir vi deg våre aller beste tips til hvordan du helt enkelt kan vaske dine markiser, persienner, screens og gardiner uten at det krever mye tid og spesialutstyr.

Har du ennå ikke fått solskjerming som bedrer kvaliteten på din bolig, gjør det mer behagelig å oppholde seg både ute og inne, og samtidig bidrar til å redusere energiforbruket ditt? Ta kontakt med oss, så kommer vi på en kostnadsfri befaring hjemme hos deg.

Hvordan vaske terrasse- og vindusmarkiser

Markiser står ofte ute i all slags vær og blir utsatt for alt fra eksos, pollen og nedbør til et og annet fra en forbipasserende fugl. Jo oftere du vasker markisen, jo bedre. Men vi vet alle at dette ikke er noe folk flest tar fatt på ukentlig, men vi anbefaler i det minste at du vasker markisen en gang i året, enten i begynnelsen eller i slutten av sommersesongen. Bruk hageslangen og noe mildt såpevann på markisen, så får du tatt det meste uten at du ødelegger dukens impregnering.

Les mer om terrassemarkiser her.

Les mer om vindusmarkiser her.

New-Project-2

Hvordan vaske utvendige persienner

Utvendige persienner er ikke like utsatt som markiser ettersom de henger vertikalt på vinduet, men det er allikevel lurt å vaske over disse en gang i året. Både støv, eksos og pollen kan legge seg på lamellene. De utvendige persiennene vasker du enklest når de er åpne. Da kommer du til i alle små kriker og kroker uten at du trenger å vaske i flere runder. Det kan være fristende å ty til høytrykkspyleren, men vi anbefaler på det sterkeste at du lar være. Den vanlige hageslangen holder lenge. Her kan du gjerne bruke litt sterkere vaskemiddel enn Zalo, bilvaskemiddel vil for eksempel gjøre jobben og gi et godt resultat.

Les mer om utvendige persienner her.

Hvordan vaske screens

Våre screens, inkludert Lady Smart Zip Screen, er robuste og tåler det meste av vær og vind. For å ta vare på screens på best mulig måte og samtidig forlenge levetiden burde du sørge for å vaske dem minst én gang per år. I tillegg til at skitt og møkk påvirker levetiden, ødelegger det også uttrykket de gir. Med utvendige screens får du en stilren og tidløs fasade. Men om de er misfargede av pollen, eksos og støv, vil det stilrene uttrykket blekne. Screens vasker du enkelt når de er trukket helt ned med en klut og litt mildt såpevann. Bruk gjerne Zalo. Husk å la duken tørke helt før du ruller den opp igjen. Det er også viktig at du ikke vasker den hvis det er frost ute.

Les mer om screens her.

Hvordan vaske mørkleggingsgardiner

Mørkleggingsgardiner er perfekte på soverommet ettersom de holder alt lys ute. Det er behagelig og gir bedre nattesøvn. For god nattesøvn er det også viktig at soverommet holdes rent og fritt for støv. Gardinene er et av stedene hvor det fort kan samle seg opp noe støv. Det er ikke så lett å se, men det virvles opp en gang iblant og påvirker luftkvaliteten. Støvsug derfor også gardinen med lav styrke når du først er ute med støvsugeren på gulvet, og bruk gjerne børstehodet som følger med. Du kan også vaske over den med en lett fuktet klut om det er nødvendig. Det er alt du trenger å gjøre for å holde soverommet støvfritt og sikre god nattesøvn.

Les mer om mørkleggingsgardiner her.

Trepersienner

Hvordan vaske trepersienner

De aller fleste som har persienner innendørs vet at de kan samle opp en god del støv. Det er helt umulig å unngå ettersom persiennenes lameller ligger horisontalt og er den perfekte flaten for et støvkorn å lande på. Men fortvil ikke, det er kjempeenkelt å rengjøre trepersienner, og det finnes flere ulike metoder. Her står du fritt til å velge den metoden som passer deg best. Det aller enkleste er kanskje å støvsuge persiennene når du allikevel er ute med støvsugeren for å ta resten av huset. Da bytter du til børstehodet og setter støvsugeren på lav styrke. Dra støvsugeren lett over alle persiennene og vips, så er alt støvet borte. Hvis du heller foretrekker å finne fram klut og vaskebøtte er det også fullt mulig. Da fukter du bare kluten i litt mildt såpevann, for eksempel Zalo, og vasker over persiennene.

Les mer om trepersienner her.

Hvordan vaske solfilmgardiner

Solfilmgardiner reduserer sollys og sjenerende refleksjoner. De passer perfekt på kontoret eller i andre rom hvor du helst ikke vil ha sollys på skjermer og lignende. Solfilmgardiner er enkle å håndtere og krever svært lite vedlikehold. Det eneste du trenger å gjøre for å holde dem rene og støvfrie er å vaske over dem med en tørr klut. Du kan eventuelt også støvsuge dem med svak styrke og vaske over med en lett fuktet klut og mildt såpevann. Her er Zalo et perfekt såpemiddel som de aller fleste har liggende hjemme eller på kontoret.

Les mer om solfilmgardiner her.

Hvordan vaske effektgardin

Effektgardinen egner seg godt i alle boligens rom. Det er en kombinasjon av rullegardin og persienner som gir deg muligheten til å regulere nøyaktig hvor mye sollys du ønsker å slippe inn på en veldig enkel måte. Gardinen er også superenkel å rengjøre. Det eneste du trenger å gjøre er å vaske over med en fuktig klut med litt mildt såpevann eller støvsuge dem med svak styrke og støvsugerens børstehode når du allikevel er ute med støvsugeren for å gå over gulvene.

Les mer om effektgardin her.

Innvendig rullegardin

Hvordan vaske rullegardiner

Rullegardiner er trendy og populært som aldri før, og det er vi ikke overrasket over! I tillegg til at de kommer i utallige farger og størrelser, er de enkle å håndtere og krever nesten ikke vedlikehold i det hele tatt. Dra bare støvsugeren helt enkelt over gardinen når den er helt trukket ned. Hvis det er behov for det, for eksempel hvis du skulle være uheldig å få en flekk på gardinen, kan du vaske over den med en fuktig klut og litt mildt såpevann. Jo raskere du vasker flekken etter at den oppstod, jo enklere er det å bli kvitt den.

Les mer om rullegardiner her.

Hvordan vaske lamellgardiner

Lameller er nesten det samme som persienner, bare at de er vertikale istedenfor horisontale. De egner seg kjempefint for å hindre innsyn hjemme eller for å gjøre møterom mer private på kontoret. Uansett hvor du har lamellene dine, er det viktig at du sørger for å rengjøre dem regelmessig. Lameller tiltrekker seg ikke støv på samme måte som persienner ettersom de har en støvavvisende overflate, men det kan allikevel være en god idé å gå over dem med støvsugeren, en støvbørste eller en lett fuktet klut med mildt såpevann for å forlenge levetiden og bedre inneklimaet.

Les mer om lamellgardiner her.

Hvordan vaske myggnetting og insektgardiner

Hvis du bor på bakkeplan eller har kjeller i huset ditt kan det være en veldig god idé å dekke til vinduene med myggnetting eller insektgardiner. Det hindrer uønskede kryp å komme inn i oppholdsrom og soverom, uten at det ser sjenerende ut. Det lønner seg å rengjøre disse også en gang per år. Det gjør du helt enkelt ved å støvsuge dem på lav styrke. Da får du med deg alt av rusk og rask, og både myggnetting og insektgardiner vil igjen se helt nye ut.

Les mer om myggnetting og insektgardiner her.

Plisségardiner detalj

Hvordan vaske plisségardiner

Plisségardiner ser bra ut, samtidig som det er utrolig enkelt. De er enkle å sette opp, enkle å håndtere og gir stor valgfrihet. Med disse gardinene kan du velge hvor mye av vinduet du skal dekke til, og om du skal dekke til øverste, nederste eller midterste del. Plisségardiner er også veldig enkle å rengjøre. Det gjør du ved å dra over dem med en støvbørste en gang iblant eller bruke støvsugeren med børstehodet på lav styrke når du allikevel er ute med den for å ta gulvet. Hvis du skulle være uheldig å få flekker på gardinen kan du vaske av disse med en fuktet svamp, lunkent vann og mildt, naturbasert såpemiddel.

Les mer om plisségardiner her.

Hvordan vaske aluminiumspersienner

Aluminiumspersienner har lang levetid og ser pene ut år etter år. De tåler sterk sol og falmer ikke i fargen. I likhet med trepersienner kan de enkelt vinkles for å slippe inn mer eller mindre sol. Når de er åpne hindrer de heller ikke utsyn. For at aluminiumpersiennene skal se pene ut år etter år er det imidlertid viktig at du rengjør dem regelmessig. Det gjør du ved å tørke støv med en støvbørste, gå over dem med en fuktet klut og mildt såpevann eller støvsuge dem på lav styrke. Gjør du dette minst en gang per år, kan du glede deg over persiennene dine i mange år fremover.

Les mer om aluminiumspersienner her.

Din lokale leverandør av solskjerming

Lady Solskjerming leverer til Oslo, Akershus, Follo, Romerike, Asker og Bærum. Vi er lokalt forankret, bruker lokale leverandører når det er mulig og har egne montører ansatt hos oss. Det gjør vi for å gi våre kunder best mulig service. Som en del av vårt tilbud kommer vi også gjerne på en gratis befaring hos deg for å kunne gi deg de aller beste rådene for dine behov. Kontakt oss og bestill gratis befaring av din lokale leverandør av solskjerming her.

Flere nyheter

21. mars: den første “globale solskjermingsdagen

 21. mars 2023 lanserer ES-SO den første “Global Shading Day”. Målet er å gjøre allmennheten og beslutningstakere oppmerksomme på de menneskelige, økologiske og økonomiske fordelene med solskjerming. Å innføre standarder i bygningslovgivningen vil være et

Les mer »