Slik holder du den lave solen ute

Solskinn på hjemmekontor

Om vinteren er dagene korte og sola går tidlig ned over horisonten. På ettermiddagen får du gjerne den lave kveldssola rett inn i stua eller på kjøkkenet, og dette sollyset er ofte ganske intenst. Da kan det være lurt å utstyre vinduene med solskjerming som gjør det enkelt å skjerme seg.

Vil du bruke innvendig solskjerming, kan vi anbefale tre gode løsninger

Velger du plissségardiner, får du en svært fleksibel løsning. Det er en slags mellomting mellom persienner og rullegardiner, men tilbyr en egenskap ingen av dem kan skilte med. Da de er montert med et snorsystem, kan du nemlig både trekke dem ned fra toppen eller opp fra bunnen av vinduet. Det vil altså si at du kan bruke dem slik du bruker en persienne eller rullegardin, men du kan også velge å trekke dem litt opp fra bunnen/ned fra toppen slik at du for eksempel hindrer innsyn fra gateplan. Trekker du det både ned fra toppen og opp fra bunnen får du muligheten til å dekke et bestemt felt på vinduet – for eksempel akkurat der den lave kveldssola treffer vinduet. Det gir med andre ord presis skjerming, samtidig som du beholder utsynet.

Har du store vinduer, bør du vurdere lamellgardiner ettersom de både er lette i vekt og kan tilpasses alle vindusstørrelser. De kan også brukes på gavlvinduer/skrå vinduer hvis du har behov for det. Lamellgardiner fungerer, og betjenes, på samme måte som persienner, men forskjellen ligger i at lamellgardinene trekkes horisontalt ut for å dekke vinduet. Som en persienne, kan lamellene vinkles  akkurat slik du ønsker for å oppnå passelig skjerming. Dermed er det svært enkelt å skjerme hele eller deler av vinduet fra topp til tå når kveldssola kommer.

Rullegardiner er noe mindre fleksibelt enn både persienner og plisségardiner ettersom du kun kan justere hvor langt ned på vinduet du vil trekke dem. Likevel er det ingen tvil om at det er svært effektivt ettersom det gir deg muligheten til å stenge absolutt all solen ute hvis det er det du vil, Det kan for eksempel være en god løsning på hjemmekontoret, der solstrålene som treffer PC-skjermen kan være veldig forstyrrende.

Lady smart zip screen

Utvendig solskjerming

Når det gjelder utvendige løsninger, er screens eller utvendige persienner de mest effektive løsningene for å skjerme seg mot den lave kveldssola.

De siste årene har screens har blitt et av de mest populære produktene innen utvendig solskjerming. Det henger sammen med at de oppfattes som diskret og kledelig på de fleste typer fasade, samtidig som de er robuste og tåler det meste av vær og vind. Når de ikke er i bruk, ligger duken innrullet i en kassett over vinduet og når du senker dem ned holdes duken stramt på plass i et skinnesystem på siden av vinduene. Du kan både montere screens utenpåliggende eller integrere dem i fasaden, slik at de er helt usynlige når duken er rullet inn i kassetten. Screens kan enkelt justeres opp og ned slik at du får akkurat den graden av solskjerming du ønsker, og gjør det til et praktisk alternativ når du vil å stoppe den lave kveldssola.

Screens kan reflektere opp til 90 % av solvarmen, og det gir en merkbar effekt på inneklimaet når solen steker på utsiden av vinduene. Samtidig beholder du godt utsyn innenfra ettersom duken er forholdsvis gjennomsiktig. Det er imidlertid verdt å merke seg at tettheten på stoffet er avgjørende for i hvor stor grad screens stenger selve sollyset ute. Stoff med både 5% og 3% lysinnslipp vil gi gjenskinn, så hvis du vil ha best mulig effekt må du ned på en duk med 1 % for å stenge sollyset. Ulempen da er selvsagt at det blir redusert utsyn fra innsiden.

Utvendige persienner

Utvendige persienner er også et godt valg som gir deg stor fleksibilitet. Ved å justere hvor langt ned du vil senke dem, samt hvilken vinkel lamellene skal stå i, kan du oppnå akkurat den graden av solskjermingen du er ute etter. For å ta brodden av den lave kveldssola er det ikke nødvendigvis behov for å stenge helt igjen – ofte holder det å bryte solstrålene litt for å få en god effekt.

Med utvendige persienner får du også et holdbart produkt. De er motstandsdyktige, tåler vær og vind godt, og lamellene er laget på en måte som gjør at farge og glans ikke falmer. ßDe kan dessuten leveres i en ulike utførelser og farger. En rekke farger er standard, men det er også mulig bestille spesialfarger. Utseendet til persiennene påvirkes også av hvilke lameller du velger, både med tanke på bredde og form. Lameller finnes typisk i bredder fra 50 – 100 mm. Er utsynsfaktoren viktig, anbefales brede lameller.

Utvendig screens

Tenk på automatisering

Solskjermingsprodukter som screens og utvendige persienner an betjenes på ulike måter, enten du vil bruke manuelle metoder eller motor. Manuell styring fungerer helt fint, men de fleste synes det er mer praktisk med motor. Dessuten får du andre muligheter dersom solskjermingen er motorisert, da kan automatisere solskjermingen ved å bruke en sol- og vindvakt. Dermed slipper du å tenke på å senke ned solskjermingen når den lave kveldssola slår inn, for det går helt av seg selv. Og når solen forsvinner bak horisonten etter en liten stund, trekkes solskjermingen automatisk opp igjen. 

Det er også flere andre fordeler med å gå for automatisering:

  • Du slipper å komme hjem til et kokvarmt hus.
  • Du kan kjøre opp alle solskjermingene med et eneste tastetrykk.
  • Utnytter din investering hele dagen—ikke bare når du er hjemme.
  • Optimaliserer bruk og levetid på solskjermingsproduktene dine
  • Pent og sikkert vindusmiljø. Du slipper reguleringssveiver og snorer 

Flere nyheter

21. mars: den første “globale solskjermingsdagen

 21. mars 2023 lanserer ES-SO den første “Global Shading Day”. Målet er å gjøre allmennheten og beslutningstakere oppmerksomme på de menneskelige, økologiske og økonomiske fordelene med solskjerming. Å innføre standarder i bygningslovgivningen vil være et

Les mer »