Når er det på tide å skifte markiseduk?

Weinor markise

Når du skal investere i en markise, er det naturlig at du lurer på hvor lenge du kan forvente at duken skal vare. Generelt regner vi at våre markiser har en levetid på 18–25 år. Duken er imidlertid mer utsatt for slitasje og harde påkjenninger, og vil derfor gjerne måtte skiftes ut på et tidspunkt. Her gjør vi det litt klarere hva du uansett bør kunne forvente av din markiseduk, samt gir deg noen råd om hva du selv kan gjøre for å forlenge levetiden.

10 års forventet levetid på markiseduker

Hvor lenge en markiseduk varer vil avhenge av en rekke faktorer, men det vil være rimelig å forvente en levetid på omtrent 10 år. Vi ønsker å lage markiser som varer så lenge som mulig. Det varierte og tidvis harde klimaet vi har i Norge vil imidlertid by på problemer for de fleste markiseduker. 

Når du skal gå til anskaffelse av markise er det greit å være klar over at det finnes markiseduker med ulik toleranse for vind og vær. Bor du på et sted med tøffe værforhold, vil det derfor lønne seg å legge litt penger på en ekstra slitesterk duk.

Vi har samlet «alt» du trenger å vite om markiser i denne artikkelen.

family design terrassemarkise

Slik forlenger du dukens levetid

Godt vedlikehold av markisen kan bidra til å øke dukens levetid med flere år. Mange tenker først på å vedlikeholde sin markise når slitasjen begynner å synes. Dette kan være litt i seneste laget. For maksimal levetid på duken anbefaler vi at markisen rengjøres vår og høst. Når du rengjør markisen regelmessig blir prosessen lite tidkrevende, og du forhindrer at duken tar synlig skade av for eksempel pollen, veistøv og sur nedbør. 

Smuss og skitt kan fjernes

Under en ideell norsk sommer, med mye sol og varmt vær, vil markisen være mye i bruk. Da må man også forvente av duken får flekker og skjolder fra tid til annen. Det betyr imidlertid ikke at duken er ødelagt eller må byttes ut. Det meste av smuss og skitt kan fjernes, og du kommer langt med svamp, hageslange og litt mildt såpevann. Mot flekker som har fått feste er også oppvaskbørsten et nyttig redskap.

Les mer om rengjøring og vedlikehold av solskjerming her

Unngå sterke vaskemidler

Det frarådes å bruke høytrykksspyler eller sterke vaskemidler som inneholder slipemidler, når du skal rengjøre din markise. Alle våre markiseduker er overflatebehandlet med Teflon® nanoteknologi, og sterke vaskemidler kan ødelegge dette belegget. Dermed ødelegges også dukens vannavstøtende, selvrensende og flammesikrende egenskaper. Bruk derfor Zalo, grønnsåpe uten salmiakk eller lignende vaskemidler når du vasker markisen. 

Grunnet dukenes overflatebehandlinger anbefaler vi heller ikke at du impregnerer duken på egen hånd. Dette vil bare medføre unødvendige kostnader.

Sandatex Markise

Alle markiseduker kan skiftes ut

Selv om rengjøring og vedlikehold kan ta deg en lang vei, vil det på et tidspunkt være hensiktsmessig å skifte ut markiseduken. Med en oppgradering av markiseduken får du en markise som ser splitter ny ut og prisen tilsvarer cirka ⅓ av kostnaden for en ny markise. Vi hjelper deg gjerne med skifte av markiseduk, uavhengig av om du har kjøpt duken hos oss eller fra andre leverandører. 

Bred kunnskap om markiseduker

Vi i Lady Solskjerming har gjennom mange år tilegnet oss bred erfaring og kunnskap om forskjellige duk-kvaliteter. Vi har et stort utvalg i markise og screenduker fra de største produsentene i Europa, og leverer alt fra standard markiseduk i akryl til vanntette polyesterduker med selvrensende effekt utviklet med nanoteknologi. Dersom du trenger hjelp med å velge rett duk til din markise, står vi klare til å bistå.

Kontakt oss gjerne for mer informasjon om markiseduker eller annen solskjerming.

Flere nyheter

21. mars: den første “globale solskjermingsdagen

 21. mars 2023 lanserer ES-SO den første “Global Shading Day”. Målet er å gjøre allmennheten og beslutningstakere oppmerksomme på de menneskelige, økologiske og økonomiske fordelene med solskjerming. Å innføre standarder i bygningslovgivningen vil være et

Les mer »