Markiseduker som holder på fargen

Terrassemarkise

En kjent, men ganske frustrerende sak når det gjelder tekstiler som er ment for utendørsbruk, er at de har en tendens til å falme over tid. De fleste har nok opplevd at putene i hagemøblementet eller andre tekstiler som ligger ute i lang tid, mister fargen og fremstår ganske blasse over tid.

Gjør du ikke de riktige valgene kan du også risikere at den flotte fargen på markiseduken din falmer og blir en skygge av seg selv. 

Gjennomfarget akryl for best varighet

Velger du en duk i gjennomfarget akryl gjør du et svært godt valg med tanke på risiko for falming. De tåler nemlig årevis med påvirkning fra vær og vind uten at fargeektheten påvirkes i nevneverdig grad. Hvor godt de klarer seg, ser vi særlig ved å studere testresultatene fra en såkalt ISO 105B04-test. I en slik test undersøkes det hvor godt farger i ulike typer tekstiler holder seg over tid. Selve testen gjennomføre ved å simulere ulike værforhold under kontrollerte forhold. Sollyset simuleres eksempelvis ved å bruke en xenon-lampe.

På bildet under blir det svært tydelig hvor store forskjeller det er. På enkelte ser vi tydelig falming allerede etter ett år, og etter fire år er fargen nærmest borte. Helt til høyre ser vi hvordan duken med gjennomfarget akryl har klart seg – der er det i praksis ikke falming å spore. Det er en egenskap du trolig vil sette stor pris på dersom du skal investere i en markise som skal holde i mange år.

Farger markiseduker rød
Farger markiseduker gul

Avstøtende og selvrengjørende

En god markiseduk bør også ha andre egenskaper enn å holde på fargen. Noe av det viktigste er å velge en duk som både er avstøtende mot flekker og smuss, samt selvrengjørende. Viktige stikkord er å se etter en duk som baserer seg på nanoteknologi. Denne typen duker legges i et bad med overflatebehandlingsmiddel som gjør at det opprettes en sterk forbindelse til fibrene i stoffet og danner en usynlig barriere. Dette kalles ofte for en molekylær barriere. 

Sluttresultatet er at duken både virker avstøtende på vann- eller oljebaserte flekker, samtidig som det gjør at regnvann lettere kan vaske bort de flekkene som faktisk setter seg.

Uansett hvor god duk du velger, er du imidlertid ikke helt fritatt for vedlikeholdsoppgaver. Stadig inn- og utrulling vil nemlig gjøre at duken blir slitt og at overflaten gradvis krakelerer. Derfor er det viktig med årlig ettersyn og vedlikehold med egnede produkter ved behov.

Du bør dessuten være obs på følgende:

  • Forsikre deg om at duken alltid er spent godt ut når markisen er i bruk. Det forhindrer at det danner seg lommer eller fordypninger som kan samle vann

  • Sørg for å rulle inn markisen når det blåser mye

  • Unngå å rulle markisen inn dersom den er våt eller fuktig. Hvis det er nødvendig, for eksempel dersom det blåser kraftig, bør du rulle den ut igjen så snart som mulig for at den skal få tørket opp igjen. 

Er du på utkikk etter ny solskjerming?

Vi i Lady Solskjerming hjelper deg gjerne! Husk også at vi kan hjelpe deg med reparasjoner og utskifting av solskjermingen.

Ta kontakt med oss her. 

Flere nyheter

Rullegardiner

Vi inngår samarbeid med Royal solskjerming

Lady solskjerming har lenge hatt et bredt utvalg både inn utvendig og innvendig solskjerming, men nå blir utvalget enda bedre. Vi har nemlig inngått et samarbeid med Royal solskjerming på innvendige solskjermingsprodukter.  Royal solskjerming har

Les mer »