Er du på jakt etter ny solskjerming til ditt hus bør du lese denne!

Utvendige screens

Romjulen er gjerne tiden for å tenke på de større investeringene i livet. Bil, hus og hytte. Skal du bygge, eller holder på å bygge hus vil det sikkert dukke opp en del spørsmål rundt solskjerming også! Da burde du lese denne artikkelen! Kanskje du finner svaret på akkurat det du lurer på!

I dagens digitale samfunn har forbrukerne blitt mye flinkere til å søke opp informasjon før de gjør en handel. Man har alltid en mobil eller datamaskin lett tilgjengelig hvor det er mulig å søke opp svaret på det man lurer på. Det gjør det viktigere for oss som aktør å komme med god informasjon om våre produkter, sånn at det blir lettere å ta en avgjørelse.

Etter å ha holdt på med dette i så mange år har det kommet opp en del spørsmål med årene. Hvis du er en av dem som akkurat nå er på utkikk etter nye persienner, markiser eller annen solskjerming kan denne artikkelen være nyttig for deg!

Her har vi notert ned noen spørsmål og svar som vi ofte får av våre kunder.

Terrassemarkiser3

Hva er forskjellen på utvendige persienner og screens? Fordeler og ulemper

SVAR: Begge produkter har gode egenskaper mot varme og innsyn. Oftest er det estetiske behov som avgjør om kundene velger den ene kontra den andre type produkt. Hovedforskjellen mellom disse produktene er oppsummert med at screen har dårligere beskyttelse mot innsyn, samt at persienner hindrer varme noe bedre.

Hva betyr zip-screen?

SVAR: ZIP (engelsk ord for «glidelås»), er markedets beste screenprodukt, og er mest bestandig mot vind.

Hvor lang levetid har en markiseduk?

SVAR: Ca 10 år er forventet levetid, men det varierer avhengig av bruken.

Hvor lang levetid har en markisemotor?

SVAR: Stort sett har motorene like lang levetid som selve markisen, og varer normalt 18-25 år.

Hvor ofte må jeg impregnere markiseduken?

SVAR: Normalt anbefales ikke dette, da kostnadene med dette overstiger summen det koster å skifte duk etter ca 10 år. I tillegg har duken et teflonbelegg som varer like lenge som selve duken. Dog anbefales vask jevnlig.

Hvor bred er markiseduken versus selve markisen?

SVAR: Duken er alltid smalere enn markisen. I tillegg har sveivbetjente markiser noe smalere duk enn motoriserte markiser. Ulike modeller vil medføre at dette kan variere fra 10-15 cm.

family design terrassemarkise

Hvor mye vind tåler markiseduken?

SVAR: Ulike modeller har ulik toleranse for vind. En standard terrassemarkise tåler fra 7-8 m/s.

Hvilket fall bør markisen ha?

SVAR: Lady anbefaler 14 grader helling for å være helt sikre på at vannet renner av problemfritt. 14 grader helling tilsvarer 25 cm høydeforskjell per meter arm.

Duken min er skrukkete, er det noe feil med markisen?

SVAR: Rynker eller skrukker kan forekomme ifbm strekk eller skjøter i duken. Disse forringer ikke markisens evne til å skjerme for sol eller regn. Problemer med rynker/skrukker er mer av kosmetisk karakter, og vil ikke reduserer produktets levetid.

Hva er grunnen til at markiseduken min er skrukkete/bølgete?

SVAR: Dette forekommer under konfeksjonering(tekstilproduksjon) og bretting av duken, men har heldigvis ingen innvirkning på markisens egenskaper. Bølgegang fremkommer som oftest rundt skjøtene(der hvor dukene er sydd/sveiset sammen) og har ingen innvirkning på markisens effekt, og forringer ikke produktets levetid.

Kan markisen brukes i regnvær?

SVAR: Ja, markisen tåler regn, men det viktigste er at fallet på markisen er minimum 14 grader. Dette for å sikre at vannet evakueres vekk fra markisen og ikke blir liggende som en dam på duken.

Kan jeg bytte duk på markisen?

SVAR: Ja. Dette anbefales etter 10 års levetid. Vi kan også skifte duk selv om markisen er kjøpt et annet sted.

Hvor lang garanti har solskjermingsprodukter?

SVAR: Våre garantier er på 5 år. Avviket er på slitedeler til enkelte av produktene våre, hvor vi har 2 år. Beste eksemplet på en slik slitedel er opptrekksbånd på persienner.

Utvendig screens

Hvor mye solvarme stopper screendukene?

SVAR: Her spiller flere forhold inn, blant annet farge på duk og dukens kvalitet (type stoff). Som en «tommelfinger-regel» kan man si at en standard mørk duktype stopper ca 90% av solvarmen.

Kan man se inn igjennom screenduken min?

SVAR: Alle duker vil stoppe innsyn på dagtid, og redusere innsyn på kveldstid. På dagtid vil utsynet være best med en mørk og minst med en lys duk. I motsatt fall vil en lys duk hindre best innsyn på kveldstid.

Finnes det solskjermingsprodukter hvor man kun ser en vei uavhengig av lysforhold?

SVAR: Nei, per i dag finnes ikke dette på markedet, da man er avhengig av et lysforhold mellom eksponert side og ueksponert side på minimum 7:1.

Hvilke solskjermingsprodukter stopper varmen best?

SVAR: Utvendige produkter stopper varmen best. Av utvendige produkter er majoriteten enig i at persienner er det beste produktet for å stoppe varme. Screens ligger for øvrig tett opptil persienner. Videre er farger avgjørende, og for utvendige produkter er mørke farger best. Innvendige produkter anbefales å være lyse.

Hvilke solskjermingsprodukter bør jeg velge for å stoppe innsyn?

SVAR: For innvendige produkter er rullgardin, plissegardiner(«duett-modell»/ «honeycell»), lamellgardiner, effektgardiner og persienner(ikke perforerte) sikre produkter mot innsyn. Generelt er stofftypen/materialet avgjørende for om produktet er sikkert mot innsyn. For utvendige produkter er de beste produktene mot innsyn persienner.

Hvilke solskjermingsprodukter bør jeg velge for å stoppe varme?

SVAR: Utvendige persienner, screens eller markise.

Hvilke solskjermingsprodukter bør jeg velge for å stoppe UV (bleking av interiør og møbler)?

SVAR: UV folie stopper dette problemet best. Andre solskjermingsprodukter stopper også UV, men med folie har du fortsatt fritt utsyn og samtidig stoppeffekt mot UV.

Stopper innvendig solskjerming varmen?

SVAR: Ja, inntil 20% av varmen stoppes av innvendig solskjerming.

 

Håper dette hjalp! Ikke glem at vi hos Lady Solskjerming AS alltid har gratis befaring av ditt hus hvis det skulle være noe du er usikker på!

Fortsatt god dag fra alle oss!

Flere nyheter

21. mars: den første “globale solskjermingsdagen

 21. mars 2023 lanserer ES-SO den første “Global Shading Day”. Målet er å gjøre allmennheten og beslutningstakere oppmerksomme på de menneskelige, økologiske og økonomiske fordelene med solskjerming. Å innføre standarder i bygningslovgivningen vil være et

Les mer »