Bør jeg velge screens eller utvendige persienner?

New-Project-2

Hvert år planlegger og utfører omtrent 1 million mennesker oppussing/oppgradering og vedlikehold av sine boliger. Dette innebærer for mange å velge en god løsning for solskjerming av boligen. En ny terrasse trenger en markise, en sørvendt fasade trenger bedre skjerming mot sollys, mens et vestvendt soverom trenger å stenge kveldssola ute.

Er du usikker på hvilke produkter du bør velge til ulike rom? Vi har lang erfaring med solskjerming for ulike forhold, og håper vi kan gjøre deg litt klokere. Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål.

Lady Universal Zip

Screens eller utvendige persienner?

En beslutning mange av våre kunder står overfor, er om de skal velge en tradisjonell utvendig persienne eller en screen (utvendig rullgardin med perforert duk). Hva som er det riktige valget vil variere med forhold på tomten og personlige preferanser, og her vil både estetiske og funksjonelle aspekter spille inn.

Vi anbefaler at følgende fire forhold vurderes før beslutningen treffes:

  • estetiske forhold
  • behov for skjerming mot innsyn
  • behov for skjerming mot varme og sollys
  • vindforhold

Estetiske vurderinger

Trenden siste årene er at screens tar over for utvendige persienner, spesielt på nybygg innenfor privatmarkedet. Dette er som regel av estetiske årsaker. Screens går mer i ett med fasaden og skaper et stilrent uttrykk, noe som gjør dem til en god løsning på nye, moderne bygg.

For eldre boliger med panel eller teglstein, som det tross alt fremdeles finnes flest av, er ofte en persienne vel så passende rent estetisk. Det er også mange som ikke er klar over er at det har kommet flere nye persiennemodeller med sideskinner. Dette gjør at du kan få en «blende inn i fasaden»-følelse også med utvendige persienner.

Innsyn og utsyn

Utsyn- og innsynsproblematikken er en svært avgjørende faktor. Screens er godt egnet for utsyn på dagtid, og fungerer også godt mot innsyn ved dagslys. Svakheten med screens er derimot at de ikke skjermer mot innsyn etter mørkets frembrudd. Dette er spesielt viktig å ta i betraktning ved valg av solskjerming på soverom og bad, da dette er rom hvor man som regel ikke ønsker tilskuere på kveldstid. Dersom du allikevel ønsker screens på fasaden, vil vi anbefale at du kombinerer disse med en innvendig rullegardin eller plisségardin på soverom og bad. Da får du full kontroll over inn- og utsyn på rom hvor du ønsker å beholde privatlivets fred.

Utvendige persienner er således et sikrere valg når det gjelder innsyn. Når persiennene er lukket, må nysgjerrige forbipasserende tett opp til vinduet før de kan se inn. Dermed er behovet for innvendig skjerming mindre. Utvendige persienner gir imidlertid mer begrenset utsyn sammenlignet med en screen. Dersom godt utsyn er viktig for deg anbefaler vi at du velger en persiennemodell med brede lameller.

Utvendig screens

Varmedemping og styring av dagslys

Det tredje forholdet man skal vurdere er varmedemping og dagslysstyring for produktene. Både screens og persienner skjermer meget godt mot varmen, men det er dokumentert at en lukket persienne er best når det kommer til å holde varmen ute. Fargevalget påvirker også varmedempingen, og mørke farger på utvendig solskjerming hindrer varme bedre enn lyse farger. For innvendige produkter er imidlertid lyse farger best.

Dagslysstyring er naturligvis enklest med en persienne, da man kan justere vinklene på lamellene. Dette vil riktignok kunne gå på bekostning av utsikten.

Vindtoleranse

De siste forholdet som bør vurderes er vindtoleranse. Her er vår erfaring at de mest robuste modellene av screen er det beste produktet. Modellen «zip-screen» har spesielt god vindtoleranse, og avgir i tillegg lite lyd og støy.

Persienner tåler også vind godt, men vil gjerne blafre mer i vinden enn det screens gjør. Dette gjør persiennen mer utsatt for slitasje og den vil også skape mer støy enn det som er tilfelle med screens.

Med ønske om en solfylt dag!

Har du fremdeles spørsmål knyttet til valget av utvendig solskjerming? Kontakt oss gjerne for en kostnadsfri og uforpliktende befaring.

Flere nyheter

21. mars: den første “globale solskjermingsdagen

 21. mars 2023 lanserer ES-SO den første “Global Shading Day”. Målet er å gjøre allmennheten og beslutningstakere oppmerksomme på de menneskelige, økologiske og økonomiske fordelene med solskjerming. Å innføre standarder i bygningslovgivningen vil være et

Les mer »