21. mars: den første “globale solskjermingsdagen

 21. mars 2023 lanserer ES-SO den første “Global Shading Day”. Målet er å gjøre allmennheten og beslutningstakere oppmerksomme på de menneskelige, økologiske og økonomiske fordelene med solskjerming. Å innføre standarder i bygningslovgivningen vil være et logisk skritt nå som klimaendringene ugjenkallelig fortsetter å akselerere. 

smart

Den 21. mars feirer vi vårsolen, men mer enn noen gang er vi også klar over dens farer. Solskjerming er i ferd med å bli uunnværlig for å beskytte bygninger mot overoppheting, men også i kampen mot global oppvarming ved å redusere bruken av energikrevende klimaanlegg. ES-SO, paraplyorganisasjonen for den europeiske solskjermingsindustrien, ber derfor om ekstra oppmerksomhet rundt solskjerming fordi tallene ikke kunne vært tydeligere.

En vitenskapelig studie utført av Guidehouse 1 har vist at solskjerming kan redusere CO2-utslippene med opptil 100 millioner tonn og spare opptil 285 milliarder euro. Dette er en potensiell energibesparelse på opptil 60 % for kjøling av bygninger innen 2050. Bygninger er fortsatt de største energiforbrukerne i Europa i dag, og står for 40 % av energiforbruket og 36 % av klimagassutslippene. Hvis vi ikke gjør noe, vil klimaendringer og hetebølger øke antallet bygninger som trenger klimaanlegg med anslagsvis 60 % innen 2050.

På høy tid å gjøre det obligatorisk

 Solskjerming integrert i et bygningsstyringssystem styrer varme og lys på en intelligent måte. Dette er bærekraftige passive kjølesystemer som også gjør det mulig for beboerne å kontrollere bruken av dagslys. Tross alt gjør dagslys oss glade og hjelper oss med å fokusere og fungere, men det kan også være en plage og til og med farlig for eldre i tilfelle overoppheting. Derfor går ES-SO inn for å gjøre det obligatorisk i det europeiske bygningsenergidirektivet (EPBD). 

Rådfør deg med en spesialist

Global Shading Day er ment som en oppfordring til å oppdage de mange fordelene med solskjerming, til å ta grep og kontakte en ekspert. Lokale foreninger, produsenter og distributører over hele Europa vil organisere informasjonsarrangementer og aktiviteter i løpet av uken rundt 21. mars for å rette oppmerksomheten mot Global Shading Day. 

Capture-5

Flere nyheter

Lady Solskjerming deltar på Hagemessen

Hagemessen Lady vil være til stede på hagemessen fra 22- 24 april. Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom. Tusenvis av kvadratmeter fullspekket med inspirasjon, kunnskap og gode kjøp. 

Les mer »